Dr. Gilman Yücel, COVID-19’a Dair Görüşlerini Yunus Emre Enstitüsü’ne Anlattı



Merhaba, Ben Gilman Yücel.

İstanbul’da, şehrin en büyük semtlerinden birinde diş kliniği olan bir ortodonti uzmanıyım.

Yeni tip koronavirüsün yayılması tüm dünya ülkelerinde diş hekimliği ve tıp alanlarında ciddi zorluklar ortaya çıkarmıştır.

Tüm sağlık çalışanları gibi diş hekimleri de hastalığa yakalanma konusunda büyük risk altındadır. Bu nedenle diş hekimlerinin COVID-19 bulaşını önlemekteki rolü kritik öneme sahiptir. Sterilizasyon ve hijyen uygulamaları klinik uygulamalarımızda her zaman hayati olsa da, bu süreç ile birlikte daha da önem kazanmıştır.

Türkiye’de pandemi döneminde tüm rutin diş tedavi uygulamaları askıya alınmıştır.

Eldiven, FFP3 maske ve siperlik gibi koruyucu ekipmanlar kullanarak sadece acil durumlar kapsamına giren diş tedavilerini yapmaktayız. Tedavi öncesi hastalara ön tarama yapmakta ve tedavi odalarını aseptik uygulamalar ile sterilize etmekteyiz.

Bekleme salonlarımızda gazete, dergi, oyuncak gibi hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilecek tüm nesneleri kaldırmış bulunmaktayız. Ayrıca hastalarımızdan diş ziyaretlerine mümkünse yalnız başlarına gelmelerini rica etmekteyiz.

Bulaş riskini en aza indirmek için tedaviden önce hastalarımızın %1 hidrojen peroksit ile gargara yapmalarını sağlıyoruz. Her hastadan sonra muayene odalarını sterilize ediyor, hava yoluyla bulaşmayı önlemek için iki hasta arasında gerekli zaman aralığı bırakıyoruz.

Özellikle genç hastalarımıza, herhangi bir travma veya lokal anestezi içermeyen gümüş diamin florür gibi daha hızlı ve etkili tedavi seçeneklerini öneriyoruz. Bu tekniğin kullanımının, pandemi ile birlikte daha da önem kazanacağına inanıyoruz.

Sağlık Bakanlığı, çoğunlukla enfeksiyon, ağrı veya kontrolsüz kanamayı içeren acil koşulların tam listesini kamuoyuna açıkladı. Bu listeye göre biyopsi, ameliyat sonrası tedavi ve yerinden çıkmış ortodontik teller de acil durum olarak kabul edildi. Bakanlığın düzenli olarak diş hekimliği uygulamaları için yayınladığı yönergeleri dikkatle takip ediyor ve kliniğimizde uyguluyoruz.

Diş klinikleri, hastanelerin acil servislerine başvuran diş sorunları olan kişilerin yükünü hafifletmeye yardımcı olur. Bu nedenle pandemi süresince acil bakım sunmak için diş kliniklerinin açık kalmasının kritik olduğunu düşünüyorum.

Tüm bunlarla birlikte, hastalar da acil durumlara karşı korunarak üzerlerine düşeni yapmalıdır. Düzenli olarak dişlerini fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam etmeleri gerekmektedir. Eğer bunları yapmıyor iseler, ağız sağlıklarına özen göstermeye başlamak ve bunu bir alışkanlık haline getirmek için bunun harika bir fırsat olduğunu unutmamalarını rica ediyorum. Sağlıklı bir yaşam için iyi ağız hijyeni şarttır. Ortodontik hastalar da beslenme düzenlerine dikkat etmeli ve diş tellerini yerinde tutmaya çalışmalıdır.

Covid19 hepimiz için zorlu bir süreç, ancak bunu bir fırsata dönüştürebiliriz.

Bizler kliniğimizde en başından beri koruyucu diş hekimliği üzerine yoğunlaşıyoruz. Bu salgın, belirli sorunlar veya hastalıklarla karşılaşmadan önce sağlığımıza dikkat etmenin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Koruyucu diş hekimliği uygulamalarının Covid19’dan sonra daha da önem kazanacağını ve bireylerin, özellikle genç nesillerin, ağız sağlıklarına daha dikkat edeceğini düşünüyorum.Bu pandemi sona erecek ve bize kendimize, ailelerimize ve dünyamıza daha iyi bakmamız gerektiğini öğretecek.Lütfen dikkatli olun ve aktif kalın, hepimiz bu işin içindeyiz.