Dr. Gilman Yücel’in Yazarlığını Yaptığı “Dişimin Süsü” Kitabı Yayımlandı!



Uzun yıllardır diş hekimiyim. Ortodonti uzmanı olduğum için çoğunlukla çocuklarla çalışıyoruz ve bu, işimi daha da keyifli hale getiriyor. 13 yaşındaki hastam Aleyna, bir gün kendi elleriyle bir çizgi film karakterine dönüştürdüğü portremi bana hediye ediyor. Kliniğimizin baş köşelerinden birinde bu portre asılıdır.

Kardeşimle birlikte Aleyna’nın yarattığı karaktere bakarken aslında bu klinikte yaşanan diğer hikayelerin de çocuklara ait olduğunu ve çocukların dilinden anlatılması gerektiğini düşünüyoruz ve aklımıza diş hikayelerinden bir çocuk kitabı yaratma fikri geliyor.

Kliniğimizde Türkiye’de ilk kez kullanılan ve çocuklara sanal gerçeklikte hayvan karakterlerle buluşup bambaşka bir muayene tecrübesi yaşatan uygulama ve dekorları kullanıyoruz.

Her çocuğun bu şekilde kurgulanmış bir tedavi alanına erişimi olmadığını iyi bildiğimizden çocukların muayene tecrübesini hayal güçleriyle de farklılaştırabileceklerini düşünüyor, Aleyna ile aslında bu hayali canlandırıyoruz.

Aleyna, başlangıçta diş hekimi ile ilgili endişeleri olan bir karakter ancak bu korkusunu yine çocuk olmanın verdiği hayal gücü ve cesaretle yeniyor.

                                                      

Kitapta yer alan en önemli ögelerden bir diğeri tabii ki diş telleri. Ben kendi hastalarıma diş teli taktığımda onları istedikleri renklere büründürüp süslerim. Yani diş teline bakarken aslında çoğu kişinin aksine, bir aksesuar, bir süs görürüm. Ortodontik tedavi ağız sağlığı ve hijyeninin korunması için önemlidir, bu yüzden çocukların, hatta yetişkinlerin tellere ve braketlere benim gibi bakabilmesini ve tedaviden vazgeçmelerini veya kaçınmalarını önleyebilmek istedim. Bu yüzden kitabımıza dişimin süsü adını verdik.

Kitabın ağız sağlığının korunması için çocuklara ve yetişkinlere bilinç kazandırmasının yanında Aleyna gibi yeteneklere de ilham vereceğini ve bugünün küçüklerinin her anlamda geleceğe güç, neşe ve cesaretle bakmasına katkıda bulunabileceğini umuyoruz.

 

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ