“Sağlıklı Bir Gülümseme Her Çocuğun Hakkı!” Erken Çocukluk Gelişimine Farklı bir Yaklaşım



 STEM eğitim projesi için İstanbul’dayken, Uluslararası Eğitim Bürosunun programlarını ilgilendiren
alanlarda çığır açan çalışmalar yapan bazı önemli kişilerle tanışma fırsatı buldum. Bu çerçevede, bu
alanda gayretli çalışmaları bulunan Dr. Gilman Yücel ile erken çocuklukta bakım ve gelişim (ECCD)
hakkında görüştük.

Dr. Yücel, her türden ihtiyaca sahip çocuklara özel önem veren son teknoloji ile donatılmış bir diş kliniği işletiyor. Kendisi ve ekibi aslında sadece klinik prosedürler için değil, aynı zamanda çocuk dostu bir diş kliniği ortaya koymak için ileri teknolojileri kullanarak diş hekimi ziyaretlerini unutulmaz bir eğlenceye dönüştürmeyi başarıyor. Artırılmış gerçeklik, çeşitli mobil uygulamalar, cihazlar, diş albümleri ve çizgi roman karakterleri, çocukları kaygıdan uzaklaştırmak ve diş hekimi korkusunun önüne geçmek için kullanılıyor. Öyle ki; kliniğin kendisi, çocukların kendi resimleri ve notlarıyla donatılmış bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Dr. Yücel’in motivasyonu diş sağlığı ve estetiğinin ötesine geçiyor. “Şiddetli diş ağrısı nedeniyle kaç çocuğun okula gidemediğini biliyor musunuz?” diye soruyor. Diş sağlığı ile ilgili sorunlar çocukları okula gitmekten, bir yemeğin tadına varmaktan, arkadaşlarıyla oynamaktan veya düzgün bir gülümsemenin getirdiği özgüveni kazanmaktan mahrum bırakıyor. Doğru ve kaliteli sağlık hizmetleri olmadan, çocuğun ağzındaki küçücük bir çürük, onun hayattan zevk almasının önüne geçebilecek büyük bir soruna dönüşebiliyor. Bu nedenle çocuk sağlığına dair bütünsel bir yaklaşım kaçınılmazdır.

 

 

Dr. Yücel’e, Uluslararası Eğitim Bürosu’nun erken çocuklukta bakım ve gelişimi; çocuk sağlığı, beslenme, eğitim ve yasal, sosyal, ekonomik koruma, su kaynaklarına ve temizlik imkanlarına erişim gibi destek faktörlerini içeren bir bütün olarak ele aldığını söyledim. Kendi uzmanlığına dikkat çekerek diş sağlığı üzerine şunları söyledi: “Ne yazık ki, özellikle kırsal kesimdeki birçok çocuk kaliteli diş sağlığı hizmetlerine zamanında erişim sağlayamıyor.” Çocuk sağlığına dair bütüncül yaklaşımın gereği olarak, Dr. Yücel, tüm çocuklar için kaliteli sağlık hizmetlerine erişimde eşitliği savunuyor ve Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde diş sağlığı hizmetleri sağlayarak dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara
ulaşmayı planlıyor.

“Sağlıklı bir gülümseme her çocuğun hakkı” mesajını daha da yaygınlaştırmak için Dr. Yücel 2020 Ağustos’unda “Dişimin Süsü” isimli, çocuklardaki diş hekimi kaygısı ve ortodontik tedavi sürecini inceleyen ve aynı zamanda sekiz yaşındaki hastalarından birinin illüstrasyonları içeren kitabını piyasaya sürüyor.

Yazar: UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü Dr. Mmantsetsa Marope

Kaynak: http://www.ibe.unesco.org/en/news/%E2%80%9Cevery-child-deserves-healthy-smile%E2%80%9D-rare-take-eccd