“Sağlıklı Bir Gülümseme Her Çocuğun Hakkı!”



UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü Dr. Mmantsetsa Marope 14 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul’daki kliniğimizi ziyaret etti. Kendisiyle erken çocuklukta bakım ve gelişim (ECCD) konuları hakkında görüşme fırsatımız oldu.

Dr. Marope’ye, her türden ihtiyaca sahip çocuklara özel önem veren son teknoloji ile donattığımız diş kliniğimizi gezdirdik ve uygulamalarımız hakkında bilgi verdik. Ekibimizin aslında sadece klinik prosedürler için değil, aynı zamanda çocuk dostu bir diş kliniği ortaya koymak için ileri teknolojileri kullanarak diş hekimi ziyaretlerini unutulmaz bir eğlenceye dönüştürmeye çalıştığını anlattık. Artırılmış gerçeklik, çeşitli mobil uygulamalar, cihazlar, diş albümleri ve çizgi roman karakterlerini, çocukları kaygıdan uzaklaştırmak ve diş hekimi korkusunun önüne geçmek için kullandığımızı belirttik.

Dr. Marope’ye ayrıca, diş sağlığı ile ilgili sorunların çocukları okula gitmekten, bir yemeğin tadına varmaktan, arkadaşlarıyla oynamaktan veya düzgün bir gülümsemenin getirdiği özgüveni kazanmaktan mahrum bıraktığını anlatarak bu konudaki istatistikleri paylaştık. Doğru ve kaliteli sağlık hizmetleri olmadan, bir çocuğun ağzındaki küçücük bir çürüğün onun hayattan zevk almasının önüne geçebilecek büyük bir soruna dönüşebileceğinin ve bu nedenle çocuk sağlığına dair bütünsel bir yaklaşımın mutlaka gerekli olduğunun altını çizdik.

Dr. Marope, Uluslararası Eğitim Bürosu’nun erken çocuklukta bakım ve gelişimi; çocuk sağlığı, beslenme, eğitim ve yasal, sosyal, ekonomik koruma, su kaynaklarına ve temizlik imkanlarına erişim gibi destek faktörlerini içeren bir bütün olarak ele aldığını söyledi. Biz de, çocuk sağlığına dair bütüncül yaklaşımın gereği olarak, tüm çocuklar için kaliteli sağlık hizmetlerine erişimde eşitliği savunduğumuzu belirterek Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde diş sağlığı hizmetleri sağlayarak dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara ulaşmaya yönelik projemizi kendisiyle paylaştık.

“Sağlıklı bir gülümseme her çocuğun hakkı” mesajını daha da yaygınlaştırmak için 2020 Ağustos’unda yayımlanacak olan “Dişimin Süsü” isimli, çocuklardaki diş hekimi kaygısı ve ortodontik tedavi sürecini inceleyen ve aynı zamanda hastalarımızdan birinin illüstrasyonları içeren kitabın taslağını da Dr. Marope ile paylaşma fırsatı bulduk.

Kendisine ziyareti için teşekkür ediyor, bu birlikteliğin çocuklarda diş sağlığı üzerine faydalı ve etkin projelere kapı açmasını umuyoruz.