Çocuğumu Ortodontiste Götürmek için Bütün Daimi Dişlerinin Çıkmasını Beklemeli miyim?
Çocuğunuzun daimi dişleri tamamlanmadan ortodontik muayeneye ihtiyaç duymayacağını söyleyen biri varsa yanılıyor. Çocuğunuzu ilk ortodonti muayenesine götürmek için bütün daimi dişlerinin çıkmasını beklemek faydadan çok zarar getirecektir. Bunun sebeplerini kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Her zaman gözle görünenden daha fazlası vardır.
Bir çocuğun ağzı oldukça meşgul bir yerdir. Altı yaşlarında bir çocuğu düşünelim. Bu yaşlarda ilk azı dişleri çıkmaya başlar. Çene ve yüz kemikleri dahil her şey büyümeye devam eder. Süt dişleri dökülüp yerlerini daimi dişlere bırakır. Tüm bunlar öngörülebilir bir sırayla yaşanır. Tabii bu her çocukta aynı düzende gerçekleşmeyebilir.
Diş etleri dişlerin yaklaşık üçte ikisini ve dişleri yerinde tutan kemikleri gizler. Bu yüzden dişin çıkışını belirleyen faktörlerin diş etlerinin altında gizlendiğini söyleyebiliriz.
Ebeveynler bazı ipuçlarını gözlemleyebilirler. Örneğin süt dişlerinin geç veya erken dökülmesi bir soruna işaret edebilir. Çiğneme ve ısırma güçlüğü, konuşma bozuklukları ve nefes almada yaşanan sıkıntılar da bazı şeylerin yolunda gitmediğinin habercisi olabilir. Bu işaretlere rağmen daimi dişlerin çıkması yani gelişimin tamamlanması beklenirse tedavi güçleşecek ve daha çok zaman alacaktır.
Ortodontik tedavinin esas amacı ağız ve diş sağlığını sağlamaktır. Güzel bir gülümseme tedavinin yanında gelen bonustur.
Ortodontik tedavinin hedefi üst ve alt dişlerin birbirine doğru şekilde kenetlenmesini ve düzgün çene kapanışını sağlamaktır. Çocuğunuzun tedavisinin zamanlaması son derece önemlidir ve onun kişisel ihtiyaçlarına göre değişim gösterir.
Bazı çocuklar daimi dişlerin tamamı çıkana kadar bekleyebilir. Bazı çocukların henüz süt dişlerinin dökülmesi tamamlamadan tedaviye başlaması daha iyi sonuç verir. Böyle durumlarda daimi dişlerin düzgün pozisyon alması için üst ve alt çene kemiklerinin gelişiminin yönlendirilmesi gerekebilir. Tedavi fiziksel büyüme ve diş gelişiminin belirli evrelerine göre planlanır. Dişler ve çene düzgün hizalandıktan sonra tedavinin bonusu olarak güzel bir gülümseme ortaya çıkar.
Diş hekimleri ve ortodontistler dişlerinize farklı açılardan bakar.
Her iki uzmanlık alanı da ağız sağlığıyla ilgili çalışır.
Bununla birlikte, diş hekimleri genel ağız sağlığı ile ilgilenir. Çürükleri ve dişeti sorunlarını tedavi eder. Hastalara beslenme düzeni ve ağız hijyeni ile ilgili bilgi verir. Küçük film tabletleriyle çekilen röntgenlerden faydalanarak dişin belirli bir bölümündeki hasar ve tedavisi üzerine çalışır. Ortodontik değerlendirme diş hekimleri için ikinci plandadır.
Ortodonti uzmanları ise hastaların diş ve çene kapanışlarına odaklanır. Üst ve alt çenedeki tüm dişlerin ve çenenin hizalanmasını görmek için daha büyük bir perspektife sahip olan panoramik röntgenlerden faydalanırlar.
7 yaşın önemini unutmayın.
Yapılan çalışmalar, her çocuğun en geç 7 yaşında bir ortodonti uzmanının muayenesinden geçmiş olması gerektiğini göstermektedir. Böylelikle bir sorun tespit edilmesi halinde en doğru zamanda en uygun tedavinin kolayca uygulanabilmesi sağlanmış olur.
Özellikle ısırma, çiğneme ve konuşma sorunları tespit edilen durumlarda ortodonti muayenesinin mümkün olduğunca erken yaşta gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu arada yetişkinler için de ortodontik tedavinin her zaman mümkün ve gerekli olduğunu söylemeden geçmeyelim!