Diş Teli mi? Invisalign (şeffaf plak)Tedavisi mi?



Ortodontik tedaviye ihtiyacı olan dişlerin düzeltilmesi için birden fazla yöntem mevcuttur. Bunların içinde en sık başvurulanlar diş teli ve invisalign (şeffaf plak) tedavisidir.

Bu iki tedaviden hangisinin daha iyi olduğu sıkça karşılaştığımız bir sorudur. Bu sorunun tek bir cevabı olmamakla birlikte her iki tedavinin de kendine has avantajları ve dezavantajları vardır.

Diş eti problemleri olan, kapanışında ufak sorunları olan ve/veya daha küçük çapraşıklıkları bulunan vakalarda invisalign tedavisi daha avantajlı olabilir. Invisalign tedavisi daha uzun aralıklı ve daha kısa kontroller gerektirdiği için randevulara vakit ayırmakta zorlanan hastalar için kolaylık sağlar.

Diş teli tedavisi ise, daha büyük kapanış sorunları, geniş boşluklar ve büyük kök hareketleri gerektiren durumlarda tercih edilmektedir. Diş teli ve braketlerle ağız hijyenini sağlamak daha çok çaba gerektirmektedir.

Teknolojik gelişmeler sayesinde bugün birçok vakayı invisalign ile tedavi edebiliyoruz. Ortodontistiniz, sizin için hangi tedavinin daha etkili ve daha hızlı olacağını, detaylı bir muayeneden sonra belirleyecektir.

Ortodontistler için en büyük sıkıntı, hastanın tedaviden sıkıldığı ve diş tellerini veya şeffaf plakları artık kullanmak istemediği noktadır. Bu durumda, plak kullanmaktan sıkılıp tedaviyi bırakan hastaların tedavisi gerileyip sona ererken, diş teli kullanan hastalarda birkaç gün elastiklerin takılmaması tedavinin seyri açısından büyük bir sorun yaratmamakta, bazı küçük değişikliklerle tedaviye devam edilebilmektedir. Bu yüzden daha karmaşık vakalarda genellikle diş teli tedavisi tercih edilir.

 

INVISALIGN

DİŞ TELİ

Hijyen: Plaklar çıkarılabilir olduğu için temizliği daha kolaydır.

Estetik: Plaklar kolay fark edilmez.

Konuşma: Bazı hastalarda konuşma biraz etkilenebilir.

Muayene süresi: 15-20 dk.

Muayene sıklığı: 2-3 ayda bir

Hasta uyumu: Tedavi başarısı için şarttır. Plaklar günde en az 22 saat takılmalıdır.

Diş hareketi: Küçük diş hareketlerinde çok iyi sonuç verir.

Hijyen: Braketler dişe yapışık olduğu için iyi bir ağız hijyeni daha çok çaba gerektirir.

Estetik: Diş telleri daha görünür olmasına karşın porselen veya renkli braket seçenekleri mevcuttur.

Konuşma: Konuşma etkilenmez.

Muayene süresi: Yaklaşık 30 dk.

Muayene sıklığı: 4-8 haftada bir

Hasta uyumu: Tedavi başarısı için gereklidir ama Invisalign tedavisinde olduğu kadar önemli değildir.

Diş hareketi: Daha karmaşık diş hareketleri için idealdir.

 

Invisalign kullanan hastalar rutin diş temizliğine eskiden olduğu gibi devam edebilir. Diş teli kullanan hastalar ortodontistlerinin yönlendirmelerine uygun olarak braket ve diş tellerinin etrafını iyice temizlemelidir.

Yetişkinler için invisalign tedavisi daha çok tercih edilmektedir çünkü yetişkinlerin genellikle daha çok diş eti problemi bulunur ve düzenli kullanımı sağlama yönünde daha uyumlu davranırlar.

             

Diş hareketini sağlamak için hangi tedavi daha etkilidir?

Muayene olmadan buna karar vermek mümkün değildir. Her kişinin ihtiyaçları farklıdır ve bu konuda en iyi kararı detaylı bir muayene sonrasında ortodontistiniz verecektir.

Genellikle plak kullanan hastaların daha çok “sıkıldığını” ve bir süre sonra her yemekten önce plakları çıkarıp, yemek sonrası dişlerini fırçalayıp tekrar plak takma zorunluluğundan yorulduğunu görüyoruz. Geleneksel diş telleri kullanıyorsanız işin çoğunluğunu ortodontistiniz yapar ve tedavi süreci üzerine çok fazla kafa yormanız gerekmez. Plaklarını takmayan hastalar için diş tellerinin daha etkili olduğu söylenebilir.

        

Diğer yandan, kişisel disiplinine güvenen kişiler için neredeyse görünmez olduğu ve birçok diş hareketi tellerle aynı etkinlikte gerçekleştirilebildiği için plak tedavisi daha rahat bir tedavi seçeneği olabilir.

 

 

Bu konuda en doğru kararı verebilmek ve sizin için en etkili ve en rahat tedaviyi alabilmek için kliniğimizden randevu alarak ortodonti muayenesi olmanızı öneriyoruz.

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ