Diş koruyucular, başta çürüklerin en fazla görüldüğü azı dişlerinin çiğneme yüzeyleri olmak üzere, dişlerin çukur ve oluklu bölümlerini çürüklerden korumak amacıyla uygulanır.
Diş koruyucusuna ne zaman ihtiyaç duyulur?
Çocuğunuz dişlerini düzenli olarak fırçalasa ve diş ipi kullansa dahi dişlerdeki oluk ve fisürlerin temizlenmesi zor (bazı durumlarda imkansız) olabilir. Buralarda biriken yemek ve bakteriler çocuğunuzu diş çürüğü tehlikesiyle karşı karşıya bırakır. Fisür örtücüler olukların üzerini kapatarak çürük riskini azaltır.
Diş koruyucuların etkisi ne kadar sürer?
Araştırmalar, iyi bakılan diş koruyucuların yıllarca dayanabildiğini göstermektedir. Sonuç olarak çocuğunuz çürüğe en çok yatkın olduğu yıllar boyunca korunmuş olacaktır. Ağız ve diş sağlığına özen gösteren ve sert nesneleri ısırmayan çocuklarda koruyucuların dayanma süresi de uzayacaktır. Çocuk diş hekiminiz rutin kontrollerin bir parçası olarak koruyucuları kontrol edecek ve gerekirse yenilenmesini veya onarılmasını önerecektir.
Uygulama nasıl gerçekleştirilir?
Koruyucu uygulaması hızlı ve konforludur, tek seansta gerçekleştirilebilir. Diş öncelikle temizlenir, daha sonra havalandırılır ve kurutulur. Sonrasında, koruyucu uygulanır ve özel bir ışık yardımıyla dişe sabitlenir. Çocuğunuz uygulama sonrasında rahatça yemek yiyebilecektir.
Uygulamanın maliyeti ne kadar?
Diş koruyucular, uzun vadeli faydaları da düşünüldüğünde son derece uygun maliyetli önleme araçlarıdır. Birçok diş sigortası koruyucu uygulamalarını da kapsamaktadır.
Hangi dişlere koruyucu uygulanmalıdır?
Tükürüğün doğal yapısı dişlerin düzgün yüzeylerini genellikle temiz tutar ancak oluk ve fisürler için bu geçerli değildir. Dolayısıyla en çok koruyucuya ihtiyaç duyulan dişler 6 yaş ve 12 yaş azı dişleridir. Ön azı dişleri ve süt azı dişlerinde de koruyucu uygulaması faydalı olacaktır. Öte yandan, oluk ve çatlak bulunan tüm dişler fisür örtücü uygulamasından fayda görür. Her çocuğun diş sağlığı tek tek ele alınması gerektiği için en iyi kararı çocuk diş hekiminiz verecektir.
Çocuğuma fisür örtücü uygulandıysa yine de dişlerini fırçalaması ve diş ipi kullanması gerekir mi?
Elbette! Koruyucular çocuğunuzu diş çürüklerinden korumanın yalnızca bir adımıdır. Diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, dengeli beslenme, abur cubur tüketimini sınırlandırmak ve düzenli diş hekimi kontrolleri sağlıklı güzel bir gülümsemenin olmazsa olmazlarıdır.