Diş ağrısı: Ağrılı dişin etrafındaki bölgeyi iyice temizleyin. Bunun için dişi iyice fırçalayıp diş ipi ile aralıklarını temizleyin ve yemek artıklarından kurtulmak için iyice durulayın. Diş etine veya ağrıyan dişin üzerine Aspirin Yerleştirmeyin. Yüzde şişlik varsa, soğuk kompres uygulayın. Ağrı için, doktorunuza danışarak parasetamol kullanabilirsiniz. En kısa zamanda diş hekiminize muayene olun.
Diş, yanak veya dil ısırma ve bu bölgelerde kesikler: Zedelenmiş bölgelere buz uygulayın. Kanama varsa, temiz bir gazlı veya steril bez ile nazikçe ama kararlı şekilde basınç uygulayın. Kanama 15 dakika içinde durmazsa veya basınç uygulaması ile kontrol altına alınamıyorsa çocuğu acil servise götürün.
Kalıcı dişin darbe sonucu düşmesi: Düşen dişi bulup soğuk su ile temizleyin. (Sabun kullanmayın!) Eğer mümkünse, dişi hemen yuvasına geri yerleştirin ve temiz bir gazlı bez veya kumaş yardımıyla sabit tutun. Dişi yerine yerleştiremiyorsanız soğuk süt, tükürük veya su içeren temiz bir kaba koyun. Acilen çocuk diş hekimliği kliniğine başvurun. Çalışma saatleri dışında yaralanma olduysa acil servise gidin. Bu gibi durumlarda ne kadar erken müdahale edilirse dişin kurtarılma ihtimali o kadar artar.
Braketlerin veya ortodontik aletlerin kırılması: Kırılan aletler kolayca çıkarılabiliyorsa çıkarın. Eğer çıkarılamıyorsa, ucu dışarda kalan bölümlere diş mumu, gazlı bez, pamuk veya sakız yerleştirin. Eğer diş etleri, yanak veya dilde takılı kalan bir tel mevcutsa teli çıkarmaya çalışmayın. Çocuğu hemen bir diş hekimine götürün. Çocuğa rahatsızlık vermeyen gevşemiş veya kırılmış ortodontik braket ve aletler genellikle acil müdahale gerektirmezler.
Diş kırılması: Yaralı bölgeyi ılık suyla durulayın. Yara çevresindeki yüz bölgesine soğuk kompres uygulayın. Kırılan diş parçalarını bulmayı deneyin ve saklayın. Acil müdahale gerekli olabileceğinden mümkün olan en kısa sürede diş hekimine başvurun.