Yirmi yaş dişleri çene kavsimizin en arkasında yer alan üçüncü azı dişleridir. Üst ve alt çenede ikişer tane olmak üzere toplam dört adet yirmi yaş dişi bulunur. Yirmi yaş dişi sağlıklıysa, tamamen çıktıysa, düzgün ısırma ve kapanış sağlıyorsa ve tamamen temizlenebiliyorsa çekilmesi gerekmez.
Birçok kişide yirmi yaş dişi tamamen çıkacak kadar yer bulamaz ve diğer dişler için sorun yaratmaya başlarlar.
- Çene kavsinin içinde kalarak kist ve tümörlere sebep olabilir.
- Diş etinden yalnızca kısmi olarak görünecek şekilde çıkarak bakterilere geçiş alanı oluşturabilir. Yirmi yaş dişlerini temizlemek zor olduğu için ulaşılması zor olan ve iyi temizlenemeyen alanlarda dişeti hastalıkları ve iltihap görülebilir.
- Komşu dişlerde çürüklere sebep olabilir.
- Yirmi yaş dişlerinin temizlenmesi genellikle zor olduğu için tedavi edilemeyecek çürüklere yol açabilir.
Hastalarımıza, gerekli olduğu takdirde, 20’li yaşlara ulaşmadan önce yirmi yaş dişlerinin çekilmesini öneriyoruz. Henüz kökler tamamen oluşmadığı için erken yaştaki çekimler ve iyileşme süreçleri çok daha hızlı ve kolay gerçekleşiyor. Yirmi yaş dişleri çekilen pek çok kişi henüz bu dişlerden kaynaklanacak olumsuz etki ve ağrıları yaşamaya başlamamış oluyor.
Eğer yirmi yaş dişinizi çektirmeyi erteliyorsanız, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaştığınızda mutlaka diş hekiminize görünmelisiniz:
- Ağrı
- Tekrar eden iltihap
- Dişeti hastalıkları
- İlerlemiş diş çürüğü
Yirmi yaş dişiniz hakkında en doğru ve en iyi kararı verebilmek için mutlaka diş hekiminize danışın.
Prof.Dr. Altan VAROL
BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ