Çocuklar için uygun ekran süresi sıkça duyduğumuz bir tartışma konusudur. Çok fazla ekran zamanının dikkat süresini, odaklanma yeteneğini ve diğer akademik sonuçları etkileyebileceği öne sürülmüştür. Bir çocuk gelişim uzmanı olarak, ekran (genellikle bir iPad) kullanımının artık günlük pratiğimin bir parçası haline geldiğini söyleyebilirim. Bir çocuk gelişimi uzmanının neden bu kadar tartışmalı olabilecek bir şeye bu kadar çok güvendiğini merak edebilirsiniz. Benim için nedeni basit: Ekran kullanımı kötü değildir, ancak ölçülü olmayan ekran süresi kötü alışkanlık ve sonuçlara sebep olabilir.
Çocukların teknoloji için doğuştan gelen bir algıya sahip olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Okullarda, çalışma hayatında ve Covid-19 salgını gibi durumlarda ekonomik döngünün ve profesyonel hayatın sürdürülebilmesi için teknolojiye ihtiyaç duyuyoruz. Ben de çağdaş dünyanın bir parçası olarak hastaları klinik deneyimlerinde desteklemek için teknolojik imkanları ve amaçlı ekranları kullanmanın birçok faydası olduğunu tecrübe ediyorum.
Klinik ve muayenehane ortamının yabancı görünen dünyasında bir aşinalık kaynağı olarak ekran kullanımı çocuklar için rahatlatıcı bir anlam taşıyor. İnvaziv bir prosedürle karşı karşıya kaldığında, en sevdiği videoları izlemek veya en sevdiği uygulamayla oynamak ona sadece bu ağrının/rahatsızlığın geçici olduğunu hatırlatmakla kalmıyor, aynı zamanda yaşadığı deneyim üzerinde bir miktar kontrolduygusu sağlıyor. Hastalarım bana nasıl oyun oynanacağını öğretiyor veya beni en sevdikleri müziklerle tanıştırıyorlar, ben de onlara ağız sağlığı prosedürlerini veya bakım planlarını öğretiyorum.
Çocukların kullanmayı sevdiği teknolojilerin bizim de mesleğimizin bir parçası bir hale gelmesinden memnunum. Çocukların gelişimini izlediğimiz ve onları desteklediğimiz sağlık hizmetleri alanında inanılmaz derecede faydalı olduğu kanıtlandı. Tabletler, özellikle artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle birleştirilerek normalleştirme ve dikkat dağıtma gibi amaçlarla kullanılıyor, aynı zamanda harika bir etkileşimli öğretim aracı işlevi görüyorlar. Bazı durumlarda insan vücudunun, ağzımızın içinin bir taslağını çıkartıyor ve bir prosedürü açıklamak için onu tablet üzerinde çizerek anlatıyorum ya da ne olacağını bana “öğretmesi” için hastamı cesaretlendiriyorumn.
Tabletler, bilgisayarlar, cep telefonları ve benzeri teknolojiler çocukluk ve ergenlik döneminde o kadar yaygın hale geldi ki, bir çocuk hastane veya klinik ortamındayken bu etkileşimden onu mahrum bırakmak mantıksız görünüyor. Bunun yerine, hastanın sağlık deneyimini mümkün olan her şekilde iyileştirmek için mevcut teknolojiyi kullanarak bilinçli ekran süresine odaklanmalıyız. Bunun, klinik içinde veya dışında sınırsız ekran süresini teşvik etmek anlamına geldiği düşünülmemelidir. Tam aksine, teknoloji konusunda yetkin ancak ılımlı ekran süresine aşina olan çocukların klinik ortamındayken dikkat dağıtma veya eğitim çalışmalarımızladaha fazla meşgul olduklarını gözlemledim. Bu hastalar için tablet kullanmak bir beklentiden çok bir ödüldür, bu da onu daha etkili bir teşvik ve araç haline getirir.
Sonuç olarak, bir hastanın sağlık deneyimini doğru anlamasını ve bununla baş etmesini sağlamak için teknolojinin, özellikle tabletlerin güçlü bir savunucusuyum. İster tıbbi bir ortamda ister günlük yaşamda bunu başarmanın en iyi yolunun ölçülü olmak olduğunu gözlemledim. Okuma, açık alanda oyun oynama, yüz yüze sosyalleşme (güvenli ve uygun olduğunda) gibi diğer etkinliklerin önemini vurgulamaya devam ederken çocuğunuzun var olan teknolojide ustalaşmasına izin verin. Teknoloji bizi o kadar çok şeye bağladı ki, çocuklarımızı onlardan uzak tutarak onlara kötülük etmiş oluruz.
Bununla birlikte, onu ne için kullandıklarını ve bir ekranla etkileşim kurmak için ne kadar zaman harcadıklarını denetlediğimizden emin olmak da aynı derecede önemlidir. Çocuğunuzun yaşına göre ne kadar ekran süresinin uygun olduğunu merak ediyorsanız, çocuk doktorunuza danışabilirsiniz. Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre önerilen zaman dilimleri ve ölçülü ekran kullanımı konusunda sizi en iyi şekilde yönlendirecektir.
Esra Ağamolla, Çocuk Gelişim Uzmanı, Bahçeşehir Ortodonti, 2022.