Cerrahi Ortodonti (Ortognatik Cerrahi)



Bazı yetişkinler için ortodontik tedavi tek başına yeterli olmayabilir. Bu kişiler işlevsel sağlıklı bir kapanışa sahip olabilmek için ortodontik tedavinin yanında cerrahi müdahaleye de ihtiyaç duyarlar. Cerrahi ortodonti, diğer adıyla ortognatik cerrahi, kapanış, ısırma ve konuşma kabiliyetini etkileyebilen iskeletsel sorunları çözmeyi amaçlayan düzeltici çene ameliyatıdır. Ortodontik tedavi üst ve alt çenenin düzgün kapanışını ve kişinin daha etkili ve düzgün şekilde ısırmasını, çiğnemesini ve konuşmasını sağlamak için cerrahi müdahalenin öncesi veya sonrasında yapılabilir.

Ortognatik cerrahiye kimler ihtiyaç duyar?
Cerrahi müdahale alt ve üst çenesi doğru hizalanmayan kişiler için gerekli olabilir. Üst ve alt çenenin doğru hizada olmaması kapanış, ısırma ve konuşma kabiliyetini doğrudan etkilemektedir. Bu durumda ortodontistiniz bir ağız ve çene cerrahıyla birlikte çalışarak çene ve dişlerinizi ideal pozisyonuna getirir.

Ortognatik cerrahi neden gereklidir?
Çocukların aksine yetişkinlerin büyüme süreci tamamlandığı için bir yetişkinin çene kemiklerinin boyut ve şeklini değiştirmenin tek yolu cerrahi müdahaledir.

Cerrahi müdahale gerekliliği nelerden kaynaklanabilir?
Bazen temelde yatan sebep genetik olabilir. Bunun dışında doğum kusurları, yaralanmalar veya çevresel sebeplerle de cerrahi müdahale gerekliliği oluşabilir.

Önce ameliyat mı ortodontik tedavi mi?
Genellikle ortodontik tedavinin tamamlanmasının ardından ortognatik cerrahi uygulanır. Buradaki amaç, ameliyattan sonra düzgün kapanışı sağlayabilmek için öncelikle dişleri düzgün şekilde hizalamaktır. Ortodontik tedavi, dişlerin ideal pozisyonuna gelmesi için ameliyattan sonra bir süre daha devam eder.

Ortognatik cerrahi yalnızca doğru hizalanmamış çene için mi gereklidir?
Ortognatik cerrahi genellikle dişlerinde veya çenesinde yalnızca ortodontik tedavi ile düzeltilemeyecek kadar ciddi hizalanma problemi olan yetişkinler için önerilir. Bazı durumlarda doğum kusurlarının düzeltilmesi veya yaralanmalar sonucu oluşan kapanış bozukluklarında da ortognatik cerrahi gerekebilir.

Ortognatik cerrahi yalnızca yetişkinlerde mi uygulanır?
Büyüme sorunlarından kaynaklanan hizalanma problemi için uygulanan ortognatik cerrahiye yalnızca büyüme süreci tamamlanmış hastalar için başvurulur.

 

 

Ortognatik cerrahi mutlaka ortodontik tedavi gerektirir mi?
Evet.

Ameliyat tek başına dişleri ve çeneyi hizalamak için yeterli midir?
Ameliyatın tek başına diş ve çeneyi hizalaması genellikle mümkün değildir. Ortodontik tedavi, dişlerin çenede doğru pozisyonlanması için gereklidir.

Ameliyat bir ortodontist tarafından mı ağız ve çene cerrahı tarafından mı gerçekleştirilir?
Ameliyat ortodontistinizle birlikte çalışan bir ağız ve çene cerrahı tarafından gerçekleştirilir. İki uzman tedavi planınızı belirleyip uygularken birlikte çalışır.

Prof.Dr. Altan VAROL 

Dr. Gilman YÜCEL