Çocuğunuza Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Kazandırırsınız?



Sıcak bir yaz akşamı akşam yemeği zamanının geldiğini düşünün. Bahçede kumla oynamış olan çocuğunuzu yemeğe çağırıyorsunuz ve sofraya oturmadan önce ellerini yıkaması gerektiğini söylüyorsunuz. İçeriden 10 saniye içinde açılıp kapanan musluğun sesini duyuyor ve “Sabunla!” diye uyarıyorsunuz. Bu sefer musluk daha uzun sure açılıyor ama çocuğunuz sofraya geldiğinde parmaklarının arasında ve tırnaklarının içinde çamur olduğunu görüyorsunuz. Onunla beraber banyoya gidip ellerini ve tırnak içlerini nasıl temizlemesi gerektiğini gösteriyorsunuz…

Hastalıkların nasıl yayıldığının bilincinde olan bir ebeveyn çocuğunun çamurlu ellerle yemek yemesine asla izin vermez. Peki ya her gün düzenli diş ipi kullanıp kullanmamasına neden aynı önemi göstermez? Bunun en olası sebebi neden diş ipi kullanması gerektiğini bilmediği için kendisinin de diş ipi kullanmıyor oluşudur.

Eğer siz de düzenli diş ipi kullanmayan %70’lik yetişkin grubuna dahilseniz bu, şu anda dişlerinizin arasına sıkışmış gerçek kaka parçaları olduğu anlamına geliyor. Dişlerinizin yüzeyinde biriken ve sizi fırçalamaya teşvik eden ince tabakanın ismi biyofilmdir. Biyofilm, dişinize yapışan şeker ve diğer besinlerden beslenen bakterilerden meydana gelir. Bu bakteriler diğer tüm canlı organizmalar gibi kaka yaparlar. Ve dişlerinizin sadece ön ve arka yüzeyinde yaşamazlar. Dişlerinizi ne kadar iyi fırçalasanız da eğer diş ipi kullanmıyorsanız dişlerinizin arasında ve dişeti hattınızda bakteriler yaşamaya devam eder. Bu da ağız kokusuna, diş kaybına sebep olabilecek dişeti iltihabına ve diş taşı oluşumuna yol açar.

(Eğer düzenli diş ipi kullanan %30’luk yetişkin grubunun içindeyseniz ama yine de diş taşlarınızı temizletmeniz gerekiyorsa, bu diş ipini doğru kullanamadığınız anlamına gelir.)

Okuduklarınız midenizi bulandırdıysa bu çok iyi! Şimdi dişetlerinize daha iyi bakma ve her gün düzenli diş ipi kullanma kararı almanın tam sırası. Böylece çocuğunuza da her gün diş ipi kullanma konusunda iyi bir örnek oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki çocuklukta oluşturulan alışkanlıklar, yaşam boyu sürdürülmesi en kolay olanlardır.

Diş İpi Kullanımını Çocuğunuz ve Kendiniz İçin Nasıl Kalıcı Bir Alışkanlık Haline Getirirsiniz?

Yeni, sağlıklı bir alışkanlık geliştirmek için hiçbir zaman geç olmasa da yeni alışkanlıklar edinmek her zaman kolay olmayabilir. Araştırmalar, kazanılmak istenen alışkanlığın ne kadar güç olduğuna ve kişiliğinize bağlı olarak 18 gün ila 8 ay arasında zaman gerektiğini gösteriyor. Ortalamada ise yaklaşık 66 gün gerekiyor. Yani yeni yıl için her gün diş ipi kullanma kararı aldıysanız ve Şubat ayı gelmesine rağmen halen bu doğal bir alışkanlık haline gelmediyse endişelenmeyin. Asla pes etmeyin ve aşağıdaki ipuçlarını uygulayın:

  1. En önemlisi motivasyondur: Sizinle ne kadar ipucu paylaşsak da yeni bir alışkanlık edinmeyi gerçekten istemiyorsanız başarısız olursunuz. Günlük diş ipi kullanımını ihmal etmeyi düşündüğünüz her sefer, aklınıza bakteri kakalarını getirin.
  2. Bir arkadaşınızdan yardım alın. Eşiniz, oda arkadaşınız veya en yakın arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Daha da güzeli, çocuğunuzu diş ipi arkadaşınız yapın ve beraber diş ipi kullanın. Çocuklar yetişkinlerin kötü alışkanlarını kırmak konusunda çok iyidirler. Böylece çocuğunuzun doğru şekilde ağız bakımı yaptığından da emin olabilirsiniz. ‍
  3. Sizi tetikleyen şeyi bulun. İyi veya kötü her alışkanlığın bir tetikleyicisi vardır. Size diş ipi kullanma ihtiyacı hissettiren dişinize sıkışmış bir parça, telefonunuzun alarmı veya yalnızca ağzınızdaki kötü tat olabilir… ‍
  4. Alışkanlıklarınızı birleştirin. Dişinizi fırçaladığınız sırada diş ipi kullanmak mantıklı bir tercihtir. Buradaki ipucu fırçalamadan önce diş ipi kullanmaktır. Böylece diş macununuzdaki florür dişlerin arasına da etki ederek daha faydalı hale gelecek ve diş minesinin güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır.
  5. İyi davranışı ödüllendirin. Lavabonuzun duvarına diş ipi kullandığınız günleri işaretlediğiniz bir takvim asabilir, bu takvimi aynı zamanda bir hatırlatıcı olarak kullanabilirsiniz. Bir haftanın sonunda her gün dişi ipi kullandıysanız kendinizi ödüllendirin. Bir aylık süre için daha büyük bir ödül belirleyin. Diş ipi kullanmayı unuttuğunuz günlerin motivasyonunuzu bozmasına izin vermeyin. Yeni bir alışkanlık oluşturmanın ortalama 66 gün sürdüğünü unutmayın. Hiç kimse mükemmel değildir. Bu yüzden alışkanlığı tam olarak edinmeniz uzun sürse de asla pes etmeyin.
  6. Farklı seçenekler deneyin. Dişlerinizin arasını temizlemenin geleneksel diş ipi çeşitleri, diş arası fırçaları ve su püskürtücüler gibi birçok farklı yolu vardır. Çocuğunuz ve kendiniz için en iyisini bulana kadar deneyin.

Son olarak, diş ipini doğru kullandığınızdan emin olun. Bunun için uzman hekimlerimize danışabilirsiniz.

 

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ