Dilimizi Neden Temizlemeliyiz?



Ağız sağlığını korumak söz konusu olduğunda, sadece dişleri fırçalamak yeterli değildir. Dili temizlemek, kötü bakterilerin yanı sıra yiyecek artıklarını ve ölü hücreleri uzak tutmak için önemlidir. Dil yüzeyindeki bakteri, kalıntı, mantar, ölü hücre ve diğer toksinler gibi kokuya neden olan maddeler temizlenir.

 

Bu işlem sadece ağız sağlığını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığı da iyileştirir.

 

  1. Daha iyi tat alma duyusu

 

Her gün iki kez dil yüzeyini temizlemek tat alma duyusunu geliştirir. Ölü hücreleri ve diğer istenmeyen maddeleri ortadan kaldırarak acı, tatlı, tuzlu ve ekşi hisleri daha iyi ayırt edilmesini sağlar.

 

  1. Bakterileri yok eder

 

Bakteriler, dişeti hastalığı diş çürüğü ve ağız kokusu gibi ağız sağlığı sorunların kaynağıdır. Dil temizliği, ağzınızdaki iyi bakteri dengesinin korunmasına yardımcı olur.

 

 

  1. Daha iyi sindirim

 

Yiyeceklerin sindirimi ağzınızdan başlar. Tükürükte bulunan enzimler, sindirimi kolaylaştırır. Dil temizliği sindirim için önemlidir, çünkü yiyeceklerin sindirimi için gerekli olan enzimleri aktive etmeye yardımcı olur.

 

  1. Organları harekete geçirir

 

Her gün dil temizliği yapmak, vücudun gece boyunca ağızda biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca iç organları nazikçe harekete geçirip uyandırarak güne zinde ve temiz başlamanızı sağlar.

 

 

  1. Ağız kokusunu giderir

 

Dilinizdeki ölü hücreler, bakteriler veya kalıntılar ağız kokusuna neden olabilir. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yedi gün boyunca günde iki kez dil temizliği uygulamanın ağızdaki streptokok mutans ve laktobasil bakterilerini azalttığı bulunmuştur. Bu bakteri türlerinin ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olduğu bilinmektedir.

 

 

  1. Bağışıklık güçlendirici

 

Dil temizliği ağız hijyenini iyileştiren bir yöntemdir ve ağız hijyeni bağışıklık sistemini etkiler. Zararlı bakteriler yok etmeye çalışan savunma sistemi aynı zamanda vücudu da olumsuz etkiler.

Bu nedenle dil vücuttaki ilk savunma hattıdır ve kazıma, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

 

◾️Dilimizi  Nasıl Temizleriz?◾️

 

Dil temizliği, ağız hijyeni işlemlerinin üçüncü adımıdır. Diş ipi veya arayüz fırçası ile diş aralarının temizlenmesi, diş fırçalama sonra üçüncü adım dil temizliğidir.

 

🔹Ağzı iyice açın ve dilinizi dışarı çıkarın. Fırçanızı dilin arkasındaki en uzak noktaya nazikçe yerleştirin. Dilde tükürük ve kalıntıları toplamak için yavaşça öne doğru süpürür gibi getirin. İlk geçişten sonra fırçanızı suyla durulayın. Temizleme işlemini gerektiği kadar tekrarlayın, genellikle 3-5 kez yeterlidir. Her temizleme işleminden sonra fırçanızdaki kalıntıları temizleyin. İşlemi  tamamladıktan sonra ağzınızı çalkalayın.

 

🔹Aynı işlemi dil temizleyici aleti ile de yapabilirsiniz. İşlem sırasında bulantı refleksi oluşuyorsa dik temizleyici ile yapmanız daha uygun olur.

 

🔹Dilinizi temizleyerek daha sağlıklı bir ağız ve vücuda sahip olursunuz.

 

Prof. Dr. Ülkü Noyan