İlk akla gelen çiğneme zorluğu ve estetik görüntüdür. Ne yazık ki daha vahim durumlarla karşı karşıyayız.
🔷Diş çekilmesi, çekim bölgesinde çene kemiği kaybına yol açar. Bir ağacın erozyonun önlenmesine yardımcı olduğu gibi, çiğneme ve ısırma işlemleri bir uyarı oluşturarak çene kemiği hacminin korunmasına yardımcı olur. Diş çekildiğinde, kemik bölgesi artık bu tür uyarıları alamaz ve hacmi küçülmeye başlar; buna rezorpsiyon denir.
🔷Dişlerin ark üzerindeki dizilişleri bozulur. Yandaki dişler çekim boşluğuna doğru devrilmeye başlar. Dişe gelen kuvvetin açısı değişir, diş eti çekilmesi, bu bölgede kemik erimesi, sallanma ve diş kaybıyla sonuçlanabilir.
🔷Eksik dişler yüz özelliklerini değiştirebilir. Dişler yanak ve dudakları destekler. Dişlerin çekimi yanakların çökmesine ve ağız çevresindeki cildin kırışmasına neden olabilir.
🔷Konuşma bozulabilir. Diş eksikliği insanların belirli kelimeleri düzgün telaffuz etmesini zorlaştırabilir ve her konuştuklarında ıslık sesi duyulabilir.
🔷Beslenme yetersizliği gelişebilir. Sebze, meyve ve kuruyemiş gibi çiğneme gerektiren besin kaynaklarını tüketmek zorlaşır. Besin değeri düşük olan yumuşak gıdalar tercih edilir.
Sonuç olarak, bu durum hem ağız hem de tüm vücut sağlığına zarar verir.
🔷Üst çenede bulunan sinüsler genişler.
Üst azı dişlerin kaybı durumunda sinüs boşluğu genişlemeye ve sarkmaya başlayacaktır.
🔷Kronik baş ağrısına yol açar.
❗️Tüm bu nedenlerden dolayı eksik dişlerin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması en doğrusudur.
◾️Baş Ağrısı ve Migrenin Nedeni Diş Eksikliği Olabilir❗️◾️
🔷Eksik dişler, diğer birçok sonucun yanı sıra, kronik baş ağrılarına ve migrene neden olabilir.
❗️Bu konuda yapılan bir çalışma (DOI: 10.1016/j.prosdent.2024.08.005), ön ve arka dişleri eksikliği ile baş ağrısı/migrenin ilişkili olduğunu göstermiştir. Eksik dişlerin implant ya da köprü protezlerle tamamlanması durumunda böyle bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
❗️Bir diş çekildiğinde komşusu olan dişlerin dayanacak ve karşı çenedeki dişlerin çiğneme veya ısıracak karşı dişi ortadan kalkar. Zamanla komşu dişler çekim boşluğuna doğru devrilir. Karşı çenedeki dişler bu boşluğa doğru sürer ve hatta diş eti ile temas eder.
❗️ Dişlerin dizilimi ve iki çenenin birbirleri ile yaptığı kapanış (okluzyon) bozulur. Travmatik okluzyon baş ağrısına yol açar. Aynı zamanda çene eklemi problemlerine dolayısıyla yine baş ağrısı ve migrene neden olur.
❗️❗️Hekimlerin baş ağrısı/migren tedavisi uygularken, hastalarının ağız sağlığını da dikkate almaları tedaviyi kolaylaştırabilir.