Diş Hassasiyetinin Nedenleri ve Tedavisi



Özellikle soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sırasında dişlerinizde keskin bir ağrı hissediyorsanız, diş hassasiyetiniz vardır. Tatlı, ekşi ve asitli besinler ya da diş fırçalamak ve hatta soğuk havada nefes almak bile ağrıya yol açar.

 

Diş Hassasiyetinin Nedenleri:

  • Diş eti hastalığı
  • Yanlış fırçalama yöntemi
  • Sert diş fırçası kullanmak
  • Fırçalarken çok kuvvet uygulamak
  • Aşındırıcı diş macunu kullanmak
  • Diş sıkma/gıcırdatma
  • Reflü
  • Asitli besinlerin çok tüketilmesi.

 

 

Tüm bu etkenler diş minesinin aşınmasına, diş eti çekilmesine ve kök yüzeyinin açılmasına neden olur. Diş minesinin ve kök yüzeyini kaplayan sementin ortadan kalkması ile dentin tabakası açığa çıkar. Bu tabaka termal ve mekanik uyaranları dişin orta kısmında yer alan sinire iletir ve ağrı oluşur.

 

 

Diş Hassasiyetinin Önlenmesi İçin Yapılması Gerekenler:

  • Yumuşak diş fırçası kullanılmalı
  • Aşındırıcı macunlar tercih edilmemeli
  • Dişler yatay ( ileri-geri) hareketlerle ve aşırı kuvvetle fırçalanmamalı (Böylece sert fırça ve fırçalama yöntemine bağlı diş eti çekilmesi ve diş minelerinin aşınması önlenir)
  • Dişler günde en az 2 kez fırçalanmalı ve akşamları diş araları diş ipi veya arayüz fırçası ile temizlenerek bakteri plağı uzaklaştırılmalı
  • Diş sıkması ya da gıcırdatması varsa mutlaka hekime danışılmalı
  • Asitli içeceklerin tüketimi azaltılmalı

 

Diş Hassasiyetinin Tedavisi:

  • Hassasiyet giderici macunların kullanılması
  • Kök yüzeylerine flor, bonding resin uygulanması
  • Lazer ile hassasiyet tedavisi uygulanması
  • Açığa çıkan kök yüzeyinde oluşan aşınmalara dolgu yapılması
  • Kanal tedavisi yapılması
  • Diş eti operasyonları ile kök yüzeyinin kapatılması

 

 

 

Prof. Dr. Ülkü NOYAN