Günümüzde çok sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alan diyabet tüm vücudu (göz, sinir, böbrek, kalp ve diğer önemli sistemleri) etkiler. Aynı zamanda sağlıklı bireylere oranla çok fazla rastlanılan bir diğer durum ağız içi problemlerdir.
Diyabetli Hastalarda Ağız Sağlığı Problemleri Daha Kolay Oluşur
Diyabet ile ağız sağlığı problemleri arasındaki ilişki kan şekerinin seviyesinin yüksek olmasına bağlıdır. Bunun nedeni mikroplara karşı konak savunmasını yapan beyaz kan hücrelerinin görevlerini yerine getirmede yetersiz kalmalarıdır.
Diyabetli Hastalarda Karşılaşılan Ağız Sağlığı Problemleri
Ağız Kuruluğu
Kontrol altında olmayan diyabetlilerde tükürük akışının azalmasına bağlı olarak oluşur. Çiğneme, yutma, tat alma veya konuşma etkilenir, protez kullanımı zorlaşır. Ağızda ülser, ağız mukozasında yanma, diş çürükleri ve dişeti hastalıklarında artışa yol açar.
Dişeti İltihabı ve Periodontitis
Diyabet nedeniyle kan damarlarının kalınlaşması diş etini de içeren dokuların beslenmesini bozar. Bunun beyaz kan hücrelerinin bakterilere karşı savunmasının zayıflaması ile birleşmesi, vücudun enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetinin kaybolmasıyla sonuçlanır. Diş eti hastalıkları bakteriyal enfeksiyonlar olduğundan kontrol altında olmayan diyabetlilerde daha sık ve daha şiddetli görülür. Kan şekerinin yüksek olması ağız sıvılarınındaki(tükürük ve diş eti oluğu sıvısı) şeker seviyesinin de yükselmesine dolayısıyla diş eti hastalıklarınının gelişmesinde rol oynayan bazı bakteri türlerinin artmasına yol açar
Diş Çürükleri
Ağız sıvılarındaki şekerin(tükürük ve diş eti oluğu sıvısı) yüksek olması hem çürük oluşumuna hem de çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasına etki eder.
Yara İyileşmesinde Gecikme
Yüksek kan şekeri seviyesinden dolayı iyileşmede yer alan hücrelerin görevlerini yapamaması, dokuların temel yapısını oluşturan liflerin kolayca yıkıma uğraması, damarsal değişimden dolayı kan akışının yetersiz olması cerrahi işlemlerden sonra yara iyileşmesinde gecikmeye yol açar.
Mantar Enfeksiyonları
Bakteri, virus ve mantarlar ağız boşluğunda doğal olarak yer alan mikroplardır. Vücud direnci düştüğünde bu mikroplar hastalık oluştururlar. Kontrol altında olmayan diyabetli hastalarda kan ve dolayısıyla tükürükteki şekerinin yüksek olması, ağız kuruluğu veya sık sık antibiyotik kullanmak zorunda kalınması mantar enfeksiyonlarının gelişmesi ile sonuçlanır. Ağız içerisinde ağrılı küçük beyaz bazen kırmızı lekeler ve ülserler oluşur. Hastanın protezi varsa bunun altında daha sık rastlanılır. Yiyeceklerin yutulması ve tat almada problemler, görülür.
Ağızda ve Dilde Yanma
Ağız kuruluğu, mantar enfeksiyonları ya da nörapati ağızda ağızda ve dilde yanmaya neden olur.
Ağız Sağlığını Nasıl Koruyabilirsiniz?
Dişlerinizi günde enaz 2 kez fırçalayınız. Öğün sayınıza bağlı olarak fırçalama sıklığınızı arttırabilirsiniz.
Diş fırçalamak dişlerin temizlenmesinde yeterli olmadığı için diş aralarını diş ipi veya arayüz fırçası kullanarak temizleyiniz.
Her 6 ayda bir diş hekiminize gidiniz.
Diş ve diş etlerinizdeki iltihabın kan şekerinizin kontrol altına alınmasını engellediğini unutmayınız.
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü NOYAN
BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ