Çocuklar ne sıklıkta diş hekimi muayenesinden geçmelidir?
Genel olarak bir çocuğun yılda iki kez diş hekimi kontrolünden geçmesi tavsiye edilir. Ancak bazı çocukların çürüğe yatkınlık, gelişim sorunları veya ağız sağlığını ihmal etme gibi durumlarda daha sık muayene edilmesi gerekebilir. Çocuk diş hekiminiz en uygun kontrol takvimini size önerecektir.
Çocuğumun hiç çürüğü olmasa bile yılda iki kez diş hekimine gitmesi neden gereklidir?
Düzenli diş hekimi ziyaretleri çocuğunuzun ağzında çürük oluşumunu önlemek için gereklidir. Diş temizliği diş etlerini tahriş eden ve çürüğe sebep olan birikintilerin uzaklaştırılmasını sağlar. Florür uygulaması mine tabakasındaki florür miktarını muhafaza etmeye ve dişleri güçlendirerek çürükleri önlemeye yardımcı olur. Diş hekiminin ağız bakımına ilişkin önerileri ise çocuğunuzun fırçalama ve diş ipi kullanımı alışkanlıkları kazanması ve sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olması için önemlidir.
Diş hekimi ziyaretinin tek sebebi diş çürükleri olmamalıdır. Çocuk diş hekiminiz çocuğunuzun ağız sağlığındaki değişikliklerin genel bir değerlendirmesini yapar. Bu değerlendirme sonucunda örneğin florür tedavisine ihtiyaç duyduğuna, beslenme düzeninde değişiklik gerektiğine veya koruyucu uygulanmasına karar verebilir. Çocuk diş hekimi aynı zamanda ortodontik tedavi gerekmesi halinde sizi uygun zamanda tedaviye yönlendirecek hekiminizdir.
Düzenli diş muayenelerinde ne yapılır?
Çocuk diş hekimi çocuğunuzun genel sağlığı ile ağız sağlığı geçmişini birlikte değerlendirecektir. Çocuğunuzun çene, diş ve diş etlerini nazikçe muayene eder. Dişler temizlendikten sonra koruyucu ve florür uygulaması yapılır.
Çocuk diş hekiminiz ağız sağlığı hakkında yalnızca sizinle değil çocuğunuzla da açık ve anlaşılır şekilde konuşacaktır. Bu şekilde, çocuğunuzu sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için sorumluluk almaya yönlendirir.
Her muayenede röntgen çekilmesi gerekir mi?
Hayır. Çocuk diş hekimleri tıbbi gerekliliklere uygun olarak, yalnızca çocuğunuzun ağız sağlığının korunması için gerek gördükleri durumlarda röntgen çekilmesini önerir.
Örneğin, diş çürüklerinin ve anomalilerin tespiti için veya ortodontik tedavi öncesinde röntgen çekilmesi gerekebilir. Diş hekiminiz işlem öncesinde mutlaka sizi bilgilendirecek ve sizinle birlikte karar alacaktır.
Çocuğumun ağız sağlığını korumasına nasıl yardımcı olabilirim?
Diş çürüklerinden uzak bir nesil yetiştirmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Çocuğunuzun çok sık abur cubur yemesinin önüne geçin.
- Uygun florür içeriği bulunan bir macun ile günde iki kez uygun şekilde dişlerini fırçalamasını sağlayın.
- Günde bir kez diş ipi kullanmasını sağlayın.
- Gereken durumlarda koruyucu uygulanmasını sağlayın.
- Düzenli diş muayenelerini ihmal etmeyin.
- Uygun florür miktarını su, gıdalar ve gıda takviyeleri aracılığı ile aldığından emin olun.