Düzgün Dişlerin Sağlığa Faydaları



Çarpık dişleri genellikle kozmetik bir sorun olarak görmeye meyilliyizdir. Oysa dişlerin düzgün şekilde hizalanması güzel bir gülümsemenin çok ötesinde faydalar sunar. Araştırmalar, dişlerin diziliminin genel sağlığımızı önemli oranda etkileyebileceğini ortaya koyuyor.

Bu durum yalnızca dişlerimizle de ilgili değil. Dişler çarpıldığında, diş etleri sağlık komplikasyonlarına yol açabilecek zararlı bakterileri toplamaya eğilimli hale gelir. Bununla birlikte, artan bakteriler, çarpık dişlerin neden olabileceği birçok komplikasyondan sadece biridir.

Dişlerdeki çarpıklık, diş minesini zayıflatabilir, özgüveni azaltabilir ve çarpık dişlerden kaynaklanabileceğini asla tahmin edilmeyen bir dizi soruna sebep olur.

Düzgün dişler eşittir sağlıklı diş ve diş etleri

Diş eti ile ilgili problemlere en çok dişlerinizdeki boşluk problemleri neden olur. Dişleriniz çarpıksa ve çok sıkışık veya çok geniş aralıklıysa, diş eti ile ilgili problemler yaşamadan önce diş hekimine görünmeniz faydalı olacaktır. Düzgün dişlere bağlı diş etleri, daha az stresle dişlerinizi doğru şekilde tutabilir ve oturabilir. Bu şekilde dişler ve diş etleri sağlık problemlerinden korunur. Ayrıca, düzgün dişleri doğru şekilde temizlemek daha kolay ve zahmetsizdir.

Düzgün dişler diş hekiminizi daha az sıklıkla ziyaret etmenizi sağlayabilir, plak birikmesi riskini ve gerekli diş tedavilerinin sayısını azaltabilir.

Daha uzun ömürlü dişler

Düzgün bir şekilde hizalanmış dişler herhangi bir komplikasyon olmadan ısırmayı ve çiğnemeyi makul miktarda baskı ile yapabilir, ancak çarpık dişler için aynı şeyi söyleyemeyiz. Isırma problemleri ağzınızın hassas bölgelerini aşırı strese sokar ve dişlerinizin erken aşınmasına neden olur. Uzun vadede bu durum dişlerinizde aşınmalara, diş eti çizgisinde açılmaya, ısırma yüzeyinde anormal düzleşmeye ve dişlerin kenarları boyunca kırılmalara yol açabilir. Bu tür bir aşınma gülümsemenizi etkileyebilir ve onarımı oldukça zahmetli olacaktır.

Baş ve boyun ağrınızın sebebi dişleriniz olabilir!

Dişlerinize çarpıldığında diş etleriniz ve çeneniz aşırı strese girer. Çenenizi kafatasınıza bağlayan eklem ve kaslar çarpık dişleriniz tarafından gerildiğinde, çene ağrısı, baş dönmesi, kulak ağrıları, kulaklarınızda çınlama ve baş ağrıları yaşayabilirsiniz. Bunlar aynı zamanda çenenin yanlış hizalanmasının bir işareti de olabilir.

Genel sağlık durumunuz dişlerinizle doğrudan ilgilidir

Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları tedavi edilmediğinde ağız yaraları, hassas veya kanamalı diş etleri, ağız kokusu ve olası diş kaybı gibi bir takım komplikasyonlara neden olabilir. En kötü senaryoda, oral enfeksiyonlar kalp hastalığı, felç, zatürree ve diyabet gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.

Düzgün hizalanmış dişler günlük ağız hijyenini kolaylaştırarak olası sorunların ortaya çıkma riskini azaltır. Ayrıca yanlış ısırık, konuşma veya çiğneme zorlukları, çene sorunları ve diş minesinde erken yıpranmanın neden olabileceği sorunları da azaltabilir.

Sonuç olarak, doğru şekilde hizalanmış dişlere sahip olmak sadece kendinizi güveninizi artırmakla kalmaz aynı zamanda sağlığınızı da iyileştirir. Bahçeşehir Ortodonti’deki tedavinizle, diş çürüğü ve dişeti hastalıkları riskinizi azaltırken aynı zamanda kendinden emin bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.

 

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ