İmplant Nedir?
İmplant; diş eksikliklerini tedavi etmek amacıyla, çene kemikleri içerisine yerleştirilen çoğunlukla titanyumdan yapılan ve vida gibi yivlere sahip olan yapay bir diş köküdür. Bu yapay diş kökleri çene kemiği ile kaynaşır. İmplantlar, vücuda uyumlu materyallerden yapıldıkları için başarı oranları oldukça yüksektir. Tek diş eksikliğinden, tüm ağızı kapsayan diş kayıplarına kadar tüm durumlarda implantlar tedavi alternatifi olabilmektedir.
İmplant Tedavisinin Avantajı Nedir?
İmplant tedavisinin en büyük avantajı, komşu dişlerde diş kesimi gibi hiçbir hasar oluşturmadan diş eksikliğinin tedavi edilmesidir. İmplantın bir diğer avantajı ise, çiğneme hissini normale en yakın olarak tedavi edebilen alternatif olmasıdır.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavide Ağrı veya Acı Duyulur mu?
İmplant tedavi süreci, kemik içerisine yapay diş kökü görevi gören implantın yerleştirilmesi ve kemik ile kaynamış olan implantın üzerine diş yapılması olarak iki aşamada gerçekleştirilmektedir.
İlk aşama olan kemik içerisine implantın yerleştirilmesi işlemi, cerrahi bir işlemdir. Kemik yapısına göre uygun implant çapı ve boyu seçilir ve kemik içerisine yerleştirilir. Ortalama 3 ay süren kemik ile implantın kaynaşma süresinin beklenmesinin ardından diş etini şekillendiren parça takılır. Bu parça da ortalama 10 – 14 gün arasında diş etini şekillendirir ve ikinci aşama olan implantın üzerine diş yapılması kısmına geçilmiş olur.
Cerrahi aşamayı kapsayan ilk aşamada anestezi uygulandığı için herhangi bir acı veya ağrı hissedilmemektedir. İşlem süresi ilave kemik işlemleri yapılmadığı takdirde implant başına ortalama 15 – 20 dakikadır.
İkinci aşamada implant üzerinden bir ölçü alınır. Ortalama 1 hafta süren provaların ardından implant üzerine porselenden yapılan diş yapıştırılır ya da vidalanır.
Bir Günde İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Özellikle ön dişler gibi estetik olarak önemli olan diş kayıplarında kalan kemik dokusu uygunsa diş çekiminin yapıldığı gün implant yerleştirilebilir. Bu gibi durumlarda kemik tozu gibi ilave materyallerin kullanımı gerekebilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmaların ışığında, diş çekimi ile aynı gün implant yapılması ile çekimi takiben 3 ay beklendikten sonra implant yapılması arasında implant başarısı açısından anlamlı bir fark yoktur.
Kemik içerisine yerleştirilen implantlar uygun görüldüğü takdirde aynı gün yüklenebilmektedir. Genellikle geçici bir diş ile yapılan bu yükleme işlemi, diş etinin şekillenmesi ve implantın kemik ile kaynaşmasının ardından daimi olan porselen bir diş ile değiştirilir. Bu sayede diş kaybı olan bölgede, implant yapıldığı seans dişli bir görünüm de kazanılmış olur.
İmplant Tedavim Başarısız Olduğunda Ne Yapmalıyım?
Sağlık alanında tüm tedavilerde olduğu gibi implant tedavisi de yüzde yüz başarılı bir tedavi değildir. İmplant başarısı ortalama yüzde doksan beş civarındadır. Başarı hem hekime hem hastaya hem de kullanılan implantın özelliklerine bağlıdır. Yetersiz kemik hacmi, sigara kullanımı, kalp, şeker, tansiyon gibi genel sağlık durumunu etkileyen ve kontrol altında olmayan hastalıkların varlığı, düşük kemik kalitesi, diş sıkma ve gıcırdatma, yetersiz ağız hijyeni gibi bir çok faktör implant başarısında etkilidir.
Kemik içerisinde bulunan ve yapay diş kökünü taklit eden implantların başarısızlığında, başarısız olan implant sökülür ve yerine ya da yakınına tekrar implant yapılabilir. Bu durumda tekrar bir iyileşme süreci başlar ve genellikle implant kemik ile kaynaşır. Hekiminizin size belirteceği bekleme süresi geçtikten sonra, implantın üzerine diş yapılması için protetik tedaviler başlayabilir.
Dr. Sümer Münevveroğlu
Ağız Diş ve Çene Cerrahı