Invisalign tedavisi: Sizin için doğru tercih mi?



Seçme şansınız olsaydı dişlerinize tel mi takardınız yoksa şeffaf plaklar mı?

Cevabınız şeffaf plaklarsa, yalnız değilsiniz. Şeffaf plaklar, dişlerinizi düzeltmek veya yeniden hizalamak için bir seçenek olarak son yıllarda popülerlik kazandı.

Belki de en eski ve en iyi bilinen şeffaf plak ürünü, Align Technology tarafından 1998 yılında piyasaya sunulan Invisalign’dır. O zamandan beri Spark, ClearCorrect ve uLab gibi diğer markalar da farklı hizalayıcılar piyasaya çıkardı.

Invisalign nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi bu ürün Amerikan Ortodontistler Birliği’nin dediği gibi ortodontik tedaviyi “daha az dikkat çekici” hale getirmek için tasarlanmıştır.

Invisalign plakları tamamen görünmez olmasa da, bu şeffaf kaplamalar dişlerinize sıkıca oturur ve geleneksel diş tellerinin braket ve tellerinden çok daha az fark edilir.

Invisalign ne tür diş sorunlarını düzeltebilir?

Invisalign, çarpıklık ve boşluk sorunlarının yanı sıra bazı hafif ve orta düzeyde ısırma sorunları da dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

Bazı overbite, underbite ve crossbite sorunları türleri, açık ısırık, boşluklu dişler ve çapraşık dişlerde invisalign plaklarla iyi sonuçlar alabiliyoruz. 

Invisalign takarken nelerle karşılacaksınız?

Sürecin ilk adımı, ağzınızın ve çenenizin 3 boyutlu görüntüsünü çıkaracak bir ortodontist ziyaretini içerir. Bu görüntüyü dişlerinizi uygun yerlerine taşımak için bir plan oluşturmak için kullanıyoruz.

Daha sonra bu plandan yola çıkarak bir dizi özelleştirilmiş plastik hizalayıcı oluşturuyoruz. Bu plaklar dişlerinize baskı uygulayarak yavaş yavaş yerlerini değiştirir ve istenilen yerlere doğru hareketi sağlar.

Ortodontistinizin talimatlarına bağlı olarak, bir veya iki haftada bir, yeni bir set için bir dizi hizalayıcıyı değiştireceksiniz. Tipik olarak, hizalayıcıları günde 20 ila 22 saat takmanız gerekecek.

Invisalign ne kadar etkilidir?

Mevcut araştırmalara göre Invisalign, diğer şeffaf plak türlerinden daha etkili görünmektedir. Özellikle 2010’da üretilmeye başlanan daha yeni versiyonlar, kullanıcının dişleri üzerindeki kuvveti iyileştirerek Invisalign’ın etkinliğini artırmış görünmektedir. 

Invisalign’ın sonuçlarını neler etkileyebilir?

Invisalign’ın etkili bir şekilde çalışması için plakları günde 20 ila 22 saat takmak önemlidir.

Hizalayıcıları çıkarmanız gereken tek zaman ve bahane, yemek veya içmek ve dişlerinizi fırçalamak veya diş ipi kullanmak olmalıdır. 

Hizalayıcılarınızı temizlerken dikkatli olmanız gerekir. Çok sıcak su kullanırsanız plastiği bozabilir. Bu, uyumu değiştirebilir ve ilerlemenizi ve hizalayıcıların etkinliğini yavaşlatabilir.

Ortodontik sorunlarınızın karmaşıklığı, Invisalign’ın sizin için ne kadar iyi çalıştığını da etkileyebilir. Daha karmaşık boşluk veya ısırma sorunlarıyla uğraşıyorsanız, bu tedavinin etkili olması daha çok zaman alabilir. 

Diğer değişkenler

Ayrıca şeffaf plakların etkinliğini değiştirebilecek diğer değişkenler cinsiyetiniz ve yaşınızdır. Gönüllüler üzerinde yapılan bir araştırma, diş hareketinin kullanıcıların yaşından etkilenebileceği sonucuna varmıştır. Araştırmaya göre 35 yaşından 50 yaşına kadar dişlerinizin hareket hızı biraz artmaktadır. Bu da Invisalign’ın bu yaş grubu için daha etkili olabileceği anlamına gelir. Aynı çalışma, 50 ila 70 yaş arasındaki diş hareketinin kadınlarda erkeklerde olduğu gibi azalmadığı sonucuna da varmıştır, bu da ileri yaş grubu kadınlarda şeffaf plakların daha etkili olabileceğini göstermektedir. 

Sonuç olarak, Invisalign Buna Değer mi?

Invisalign tedavisi geleneksel diş tellerine göre bir miktar daha maliyetli bir tercihtir. Buna değip değmeyeceği ise tamamen sizin özel koşullarınızla ilgilidir. 

Geleneksel diş tellerinin ve Invisalign’ın her ikisinin de artıları ve eksileri vardır. En iyisi ortodontistinize gidip dişlerinizin durumunun ve ihtiyaç duyduğunuz tedavinin şeffaf bir değerlendirmesini almak olacaktır.

Bahçeşehir Ortodonti’de diş teli tedavisinde olduğu gibi invisalign tedavisinde de en yeni, en güncel ve en gelişmiş teknolojileri kullanıyoruz. Hekiminizin ağız sağlığınız ve yaşam şartlarınız için en doğru tedaviyi size önereceğinden emin olabilirsiniz.