Neden Bahçeşehir Ortodonti?



 

Diş hekimine gitme fikri bir şekilde diğer doktorlara muayene olmaktan farklı algılanır. Diş doktoru bir çeşit öğrenilmiş fobi gibi genellikle korku ve stresle özdeşleştirilir. Bu yüzden diş doktoruna gitmeyi hep erteleriz. Bu da tedavi edilmemiş, daha zor ve daha maliyetli tedavi anlamına gelir.

Biz yetişkinler, çocuklara farkında olmadan tüm duygularımızı ve endişelerimizi yansıtırız. Çocuklukta bilinmeyen birçok konu ebeveynlerin perspektifinden öğrenildiği için, özellikle ebeveynlerde hekim korkusu varsa bu korku bilinçsizce de olsa çocuğa aktarılır. Yani şunu unutmamak gerekiyor, aslında çocukların temelde böyle bir korku ve kaygıları yok.

Bahçeşehir Ortodonti’de bekleme salonunu ve muayene odalarımızı dizayn ederken öncelikli amacımız diş muayenesini korku ve kaygıdan başka bir şeyle özdeşleştirmek oldu. Diş muayenesini çocuklar için başından itibaren olumlu, mutlu ve eğlenceli bir tecrübeye dönüştürmeye odaklandık.

 

                    

Bahçeşehir Ortodonti’ye gelen çocuklar oyun oynuyor, kitap okuyor, uygulamamızdaki sanal kahramanlarla sohbet edip fotoğraf çektiriyorlar.

Bir sonraki muayene için akıllarında çektirdikleri fotoğrafları almak, yarım kalan yapbozları bitirmek, farklı bir geçici dövme yaptırmak gibi düşünceler oluyor.

 

        

   

Korku ve kaygının en çok hissedildiği an muayene öncesidir. Bekleme salonunda muayene sırasını beklerken kafamızda olası senaryolar kurgularız. Bu senaryolar bizi endişe ve korkuya sürükler.Biz çocukların bekleme salonunda geçireceği zamanda onları yersiz endişelerden uzak tutarak hem interaktif oyunlarla eğlenebilecekleri hem de ağız sağlığına ilişkin temel bilgiler öğrenebilecekleri bir ortam tasarladık.

Papağan, zürafa, zebra, fil gibi sanal kahramanlarımız var ve bu kahramanlar yeri geldiğinde bilmece sorarak, fıkra anlatarak yeri geldiğinde dans ederek bekleme anında çocukları meşgul ederek negatif düşüncelerden uzak tutuyor. Bir yandan da diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız bakımı,  beslenme, süt dişleri gibi konularda aslında her çocuğun bilmesi gerekenleri oyunların içerisinde onlara anlatıyor.

          
          

 

Bahçeşehir Ortodonti olarak hedefimiz aslında kendi kliniğimizin dışında çok daha büyük bir amaca hizmet etmek. Araştırmalara göre farklı gelir gruplarındaki çocukların en çok karşılaştığı sağlık sorunu diş çürükleridir. Bu durum, toplumdaki diş hekimi korkusuyla birleşince genellikle tedavi edilmeyen ve günlük yaşamı ciddi şekilde etkilemeye başlayan ağız ve diş sağlığı problemleri olarak ortaya çıkıyor.Diş sağlığı genel sağlığın da çok önemli bir bileşenini oluşturur. Ağız içi tedavi edilmemiş iltihaplar kişinin genel sağlık durumunu etkileyebildiği gibi okul başarısını da etkilemektedir.

Ağız ve diş sağlığına özen gösterirken atılan adımlar, hijyene, beslenmeye dikkat etmek gibi, genel sağlık için de önemli ve olumlu adımları oluşturuyor.Dolayısıyla aslında sağlık sisteminin üzerindeki çok büyük bir yükü almanın yolu çocukların ağız ve diş sağlığının korunması ve onların bu konuda bilinçlendirilmesinden geçiyor.

Çocukların ağız sağlığının küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak kontrol edilmesi sağlandığı takdirde, çocuklar diş hekimini korkuyla değil güzel bir gülümsemeyle özdeşleştirerek büyüyecek ve ortaya çıkacak sağlıklı ve bilinçli yetişkinler kendi çocuklarını da bu şekilde yetiştirecektir.

Böylece daha sağlıklı, daha mutlu, daha bilinçli, daha başarılı ve daha çok gülümseyen nesiller ortaya çıkacaktır.

                                 

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ