Ortodonti Hasta Rehberi



Braketlere sahip olduğunuza göre, tedaviniz boyunca onlara nasıl bakacağınızı bilmeniz tedavinizin daha kolay ve kısa sürede sonuçlanması için büyük önem taşıyor!

Braketlerle yemek yemek 

Endişelenmeyin, kısa süre sonra yeniden patlamış mısır veya patates cipsi yiyebileceksiniz. Ancak dişlerinize zarar vermemek ve tedavi sürecini uzatmamak için bir süreliğine bazı yiyeceklerden kaçınmanız gerekiyor.

Braketlerle yenilmemesi gerekenler:

Yapışkan yiyecekler: lokum, jelibon, sakız gibi

Gevrek yiyecekler: patlamış mısır, cips, ay çekirdeği, buz gibi

Sert yiyecekler: şekerler, kuruyemişler, sert simitler ve kızarmış ekmekler

Isırarak yenilenler: mısır koçanı, elma, erik, havuç gibi

Asitli içecekler: kola, fanta, enerji içecekleri gibi tüm asitli içecekler

Çekirdekli yiyecekler: zeytin, kiraz, vişne, erik gibi meyveleri çekirdeklerini çıkardıktan sonra tüketebilirsiniz.

 

Braketlerle yenilebilecek yiyecekler:

Süt ürünleri: yumuşak peynirler, pudingler, yoğurt, ayran, süt gibi içecekler

Ekmek: yumuşak çörek, fındık gibi yemişler içermeyen kekler, krep türevleri

Tahıllar: makarna, iyi pişmiş pilav

Et ürünleri: yumuşak pişirilmiş tavuk, köfte, ton balığı gibi

Sebzeler: haşlanmış patates, ıspanak, baklagiller gibi

Meyveler: muz, meyve suyu, kavun, elma püresi gibi ısırmadan tüketilebilecek meyveler

Atıştırmalıklar: dondurma, milkshake, yumuşak kek gibi

 

Braketlerle yaşanabilecek sorunlar:

Diş telleriniz ilk takıldığında, dişlerinizin ve ağzınızın biraz hassaslaştığını veya acı duyduğunuzu fark edebilirsiniz. Bu tamamen normal ve söz veriyoruz bu ağrılar tamamen geçici!

Acıyı gidermek için, bir tatlı kaşığı tuzu ​​ılık su ile karıştırmanızı öneriyoruz. Bu çözeltiyi ağzınızda birkaç dakika boyunca çalkalayın ve gargara yapın, ancak tuzlu suyu yutmayın.

Ağrı daha şiddetliyse ve tuzlu su işe yaramadıysa, ağrı kesici kullanmayı da deneyebilirsiniz. Dudaklarınız, yanaklarınız ve diliniz diş tellerine alışma sürecindeyken bir ila iki hafta boyunca rahatsızlık hissetmeniz oldukça normaldir. Hassasiyetin yoğun olduğu bölgelerde ağrıyı azaltmak için size vereceğimiz balmumunu diş telleri üzerine yerleştirebilirsiniz.

 

-Hareketli diş

Dişlerinizin biraz hareketlendiğini hissetmeye başlarsanız endişelenmeyin, bu tamamen normal! Diş tellerinin öncelikle dişlerinizi gevşeterek doğru pozisyona getirmeleri gerekir. Dişleriniz yeniden konumlandırıldıktan sonra, artık gevşek olmayacaklar.

-Kırılan teller ve bantlar

Dişler üzerindeki teller ve bantlar kırılabilir. Böyle bir durumda, lütfen ortodonti aygıtınızı inceleyip onarabilmemiz için en kısa sürede bizimle iletişime geçin. Tellerinizin herhangi bir parçası çıkarsa, onu sakladığınızdan ve doktorunuzla randevunuzda yanınızda getirdiğinizden emin olun.

-Ortodonti apareylerinin bakımı

Hasarlı gereçleri, tedavi sürecinizin süresini uzatabilir, bu nedenle tüm aygıtlarınızın bakımını yaptığınızdan emin olun. Lastik bant, başlık, tutucu veya diğer aletlerin sadece doktorunuzun belirttiği şekilde ve sürelerle takılması durumunda dişleriniz ve çeneniz doğru pozisyonlarına geçebilir.

-Braketlerle spor yapmak

Sporcular için iyi haberlerimiz var. Ortodontik tedavi görürken spor yapabilirsiniz! Ancak ağır sporlar yaparken, dişlerinizi ve cihazınızı korumak için bir ağızlık takmanız önerilir.

Kazalarda ve acil durumlarda, ağzınızı ve cihazı derhal kontrol ettiğinizden emin olun. Herhangi bir gevşek diş veya cihaz hasarı görürseniz, lütfen hemen doktorunuza başvurun. Ağrınızı balmumu sürerek veya ağzınızı ılık tuzlu suyla durulayarak geçici olarak rahatlatabilirsiniz.

-Braketlerle diş fırçalamak

Tedaviniz boyunca dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için her yemekten sonra fırça ve diş ipi kullanmak çok önemlidir. Yumuşak kıllı, küçük başlı bir diş fırçası ve florürlü diş macunu ile her öğünden sonra iki dakika dişlerinizi fırçalayın. Alternatif olarak, fırça etkinliğinizi artırmak için güçlü bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Diş fırçasının kafasını diş eti hattına 45 derecelik bir açıyla konumlandırırken, küçük, yumuşak, dairesel hareketlerle dişinizin dış ve iç yüzeylerini fırçalayın. Dişlerin çiğneme yüzeylerini ve ön dişlerinizin iç yüzeylerini kısa, nazik, ileri geri hareketlerle fırçalayın. Braketleriniz veya diğer cihazlarınızın çevresindeki alanlara çok dikkat edin.—

-Diş ipi kullanımı

Her öğünden sonra diş ipi kullanmak, dişlerinizin ve diş tellerinin temiz kalmasına ve tedavi sürenizi kısaltmanıza yardımcı olur. Diş telleri ile diş ipi kullanmak için, diş ipini her bir telin arkasına uygulamak için diş ipi geçirici veya özel ortodontik diş ipi kullanın. İpin uçlarını iki elin işaret parmağının etrafına sarın, aralarında birkaç inçlik diş ipi bırakın. Bir ileri ve geri hareketini kullanarak diş ipini her bir diş takımı arasında yavaşça kaydırın. Plak ve yiyecek parçacıklarını çıkarmak için her dişin diş eti çizgisinin altından geçirin. Tüm dişlerinizi sarana kadar bu işlemi tekrarlayın. 

-Kontroller öncesinde

Tüm muayenelerinizde diş fırçası, diş macunu ve kullandığınız ortodontik aygıtları yanınızda getirin ve muayene öncesinde beklerken vaktinizi dişlerinizi fırçalayarak değerlendirin!

Tedavi süreciniz düşündüğünüzden çabuk ve zahmetsiz geçecek ve tedaviniz bittiğinde dünyanın en güzel gülüşü sizin olacak. Bu yüzden şimdiden bol bol gülümseyin !

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ