Ortodontik Tedavi Hakkında 7 Efsane Bilgi



Efsane # 1. Diş teli uygulaması yapan herkes ortodontisttir.

Yanlış. Bazı genel diş hekimleri de diş telleri veya hizalayıcılar uygulasa da, yalnızca uzun yıllar boyunca uzmanlık eğitimi almış bir ortodontist kendisini bir ortodonti uzmanı olarak görebilir. Yüzünüze veya gülümsemenize kalıcı bir şekilde zarar verme riskini almamak için ortodontist olmayan kişilerin dişlerinizi hareket ettirmeye çalışmasına izin vermeyin.  Bir ortodontiste kendinizi emanet ederek, size en iyi ve doğru gülümsemeyi sağlayacak, beceri ve deneyime sahip bir uzman tercih etmiş olursunuz.

Efsane # 2. Ortodontik tedavi çok pahalıdır.

Uzman ortodontistler, hastalarının tedavi planlarını dikkatle özelleştiren eşsiz bir sağlık hizmeti sunmaktadır ve bunun sonucunda tedavi ücretleri doğrudan her vakanın karmaşıklığını yansıtmaktadır. Sadece aylar süren basit vakalardan, birkaç yıl sürebilen çok zor olanlara kadar, bir uzman gözetiminde tedavi olmanın ağız ve diş sağlığınız için sağlayacağı faydalar buna değecektir. Ortodontistlerin çoğu ücretsiz danışma ve esnek ödeme planları sunar ve güzel bir gülümsemeye ulaşmaları için hastalarıyla birlikte çalışmaya isteklidir. Gülüşünüzü, dişlerinizi güvenle düzeltecek ve size olabilecek en iyi ısırma ve kapanışı sağlamak için ilerlemenizi yakından izleyecek bir ortodonti uzmanına emanet edin.

Efsane # 3. Düzgün dişlere sahip olmak için düzenli kontroller gerekli değildir.

Ziyaret Yok = İzleme Yok = Düzelme yok

Gerçek şu ki diş etlerinizin, dişlerinizin ve çenenizin sağlığı, işinin ehli bir ortodontiste düzenli kontrole gitmezseniz doğru şekilde takip edilemez. En dikkatlice planlanmış tedavilerde bile, tedavinizin devam etmesini sağlamak için yakından izleme önemlidir. İyi haber, bugünün teknolojisiyle randevular arasındaki aralıklar 8 ila 10 haftaya kadar uzatılabilmektedir.

Efsane # 4. Ortodontik tedavi her zaman çok uzun sürer.

Ortodontik tedavi, uygun pozisyonlara geçmelerini sağlamak için dişlerin dikkatli ve kontrollü hareketlerini gerektirir. Basit vakalardan (sadece birkaç ay sürebilir) en karmaşık vakalara (daha uzun sürebilir) kadar, ortodontistiniz en kısa sürede mükemmel sonuçları almanızı sağlayacak eğitim, deneyim ve beceriye sahiptir. Tedavi süreci her vakada farklıdır ve doğru tedavi zamanının belirlenmesi için ortodonti uzmanınıza güvenmeniz yeterlidir.

Efsane # 5. Ortodontik tedavi tamamen kozmetik amaçlıdır.

Ortodontik tedavinin gözle görünenden çok daha fazla faydası bulunur. Daha güzel bir gülüş en belirgin sonuçtur. Ancak, dişler ve çeneler aynı hizada olduğunda, fonksiyon (ısırma, çiğneme ve konuşma) da iyileştirilmiş demektir. Düzgün sıralanmış dişler, ağız ve diş bakımınızı kolaylaştırarak daha az çürük ve enfeksiyonla karşılaşmanız açısından da büyük önem taşımaktadır.

Efsane # 6. Ortodontistler sadece metal diş telleri sunarlar.

Ortodontistler yıllarını dişlerin nasıl hareket ettiği konusunda çalışarak ve eğitim alarak geçirirler. Hastalarına mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için mevcut tüm araçları ustalıkla kullanmaktadırlar. Bu, metal ve porselen braketlerin yanı sıra, sabit veya çıkarılabilen bir dizi diğer apareyleri de içerir. En iyi sonucu en kısa zamanda elde etmek için en iyi tedaviyi sağlama konusunda ortodonti uzmanınıza güvenin.

Efsane # 7. Ortodontik tedavi sadece çocuklar içindir.

Yanlış. Her yaştan genç ve yaşlı hastalar ortodontik tedaviden fayda görebilirler. Yaş, sağlıklı ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak için engel değildir. Yetişkinler, önceki tedavilerden veya dişeti hastalıklarından kaynaklanan daha karmaşık durumlara sahip olabileceğinden, tedavilerinin de en iyi sonuçları verecek eğitim, uzmanlık ve deneyime sahip olan bir ortodontist tarafından yapılması ayrıca önemlidir.

Dr.Gilman YÜCEL

Ortodonti Uzmanı