Röntgen Işınları Güvenli midir?



Kliniğimize gelen birçok hastanın röntgen çektirmenin bedenlerine verdiği zararla ilgili internet üzerinden veya arkadaşlarından duydukları hikâyeler yüzünden kafasının karışmış olduğunu görüyoruz. Bazı ebeveynler, düşük radyasyon seviyelerinin bile çocukları için tehlikeli olduğunu iddia ederek röntgen çekilmesini tamamen reddediyorlar.

Ortodontik bir röntgenden aldığınız radyasyon miktarı 0.007 mSv’dir. Bu yaklaşık olarak normal bir gün boyunca güneşte dışarıda dolaşırken aldığınız radyasyon kadardır. Eğer uzun bir süre güneş altında kalırsanız panoramik bir röntgenden daha fazla radyasyon alırsınız.

Günlük olarak maruz kaldığımız radyasyon seviyelerine örnek vermek gerekirse, 7 adet muz veya bir avuç Brezilya cevizi yediğinizde, panoramik bir röntgen çektirmekle eşit ölçüde radyasyona maruz kalırsınız. Kıtalararası bir uçuşta maruz kalacağınız radyasyon ise panoramik röntgenden alacağınız miktarın yaklaşık 6 katıdır. Ayrıca, bir göğüs filmi çektirirken alacağınız radyasyon panoramik diş röntgeninden alacağınız radyasyonun 20 katından fazladır.

Ortodontistiniz size sadece röntgen çekmiş olmak için röntgen önermez. Ortodontik röntgenler doğru ve etkili bir tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ortodontistinize sadece dişleri hizalamak için hangi adımların atılması gerektiği konusunda daha iyi bir fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda yirmi yaş dişlerinin ve daimi dişlerin tamamının hasta için sorun oluşturmayacak şekilde gelmesini sağlamasına yardımcı olur.

Yediğimiz yemekler, yaşadığımız binalar, kullandığımız aletler, hatta kendi vücudumuz bile radyasyon barındırır. Yalnızca deniz seviyesine göre belirli bir yükseklikte yaşamanın bile maruz kalacağınız yıllık radyasyon oranını iki katına çıkarabileceğini unutmayın (her gün panoramik röntgen çektirmeye eş değer). Sağlığınızı, sosyal medyada duyduğunuz kulaktan dolma hikâyeleri uyduranlara değil, hekiminize emanet edin!

Ortodonti Uzmanı Dr.Gilman YÜCEL 

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ