Çocuğumun Emme Alışkanlığından Kurtulması İçin Ne Yapabilirim?



Çocuklar neden emzik veya parmak emmek ister?

Bebeklerin ve küçük çocukların parmaklarını veya diğer nesneleri emmek istemesi tamamen normal bir davranıştır. Emme hareketi güvenlik duygusu sağlar. Küçük bebekler için emme aynı zamanda dünyayı tanıma ve öğrenme aracıdır. Bebeklerin henüz anne karnındayken bile parmaklarını emmeye başladıkları bilinmektedir.

Emme alışkanlığı çene ve dişler için zararlı mıdır?

Çocukların birçoğu parmak, emzik ve diğer nesneleri emmeyi 2 ila 4 yaşları arasında kendiliğinden bırakır. Ancak bazı çocuklar uzun süre emme alışkanlığını sürdürmektedir. Bu çocuklarda üst çene dudaklara doğru uzayabilir veya uygun şekilde gelişim göstermeyebilir. Uzun süren emme alışkanlığı dişlerin kapanışını hatta dişi destekleyen kemik ve çene yapısını dahi olumsuz yönde etkileyebilir.

Emme alışkanlığı konusunda ne zaman endişelenmeliyiz?

Çocuk diş hekiminiz çocuğunuzun dişlerinin sürme şeklini ve çene gelişimini takip ederek emme alışkanlığı çerçevesinde değerlendirecektir. Sürekli alışkanlıklar uzun vadede problem yaratabileceği için 3 yaşından büyük çocuklarda emme alışkanlığına müdahale edilmesi önerilmektedir.

Çocuğumun emme alışkanlığından kurtulması için ne yapabilirim?

Çocukların büyük çoğunluğu emme alışkanlığını kendiliğinden bırakır ancak bazı çocuklar ebeveynlerinin veya diş hekimlerinin desteğine ihtiyaç duyar. Çocuğunuz emme alışkanlığının muhtemel sonuçlarını kavrayabilecek yaşa geldiğinde çocuk diş hekiminiz çocuğunuza bu alışkanlığın olası sonuçlarını açıklayarak onu emmeyi bırakmaya teşvik edebilir. Birçok çocuk ebeveynlerinin de desteğiyle bu şekilde emme alışkanlığını bırakmaktadır. Bu yaklaşımın işe yaramaması halinde diş hekiminiz emme alışkanlığını önleyecek ağız aparatları tavsiye edebilir.

Emzikler parmak emmeye kıyasla daha mı güvenlidir ?

Emzik ve parmak emme diş ve çene gelişimini aynı şekilde etkilemektedir. Ancak emzik alışkanlığını bırakmak parmak emmeye kıyasla daha kolay olmaktadır.

Ortodonti Uzmanı Dr.Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ