Pediatrik Hastalarda Diş Kaygısının Azaltılmasında Artırılmış Gerçekliğin Kullanımı: Bir Randomize Kontrol Çalışması



Hekimlerimizin makalesi yayınlandı, hastalarımızın kaygılarını azaltmak için kullandığımız AR teknolojisinin etkili olduğunu doğruladık. Çalışmamızın özetini sizler için derledik.

Hastalarda kaygı ve korkuların yönetimi dental tedavilerde her zaman önemli bir konu olmuştur. Dental anksiyetesi olan hastaları tedavi için daha fazla zamana ihtiyaç duydukları ve diş tedavlerinden genellikle memnun olmadıkları için diş muayenehanelerinde yönetmek zordur. Artırılmış Gerçeklik (AR) diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılmasa da, teorik olarak pediatrik hastalarda diş kaygısını hafifletmede bir rolü olduğuna inanılmaktadır.

Bu çalışmanın amacı yaş, cinsiyet ve tedavi durumuna göre 6-14 yaş arası çocuklarda dental kaygı düzeyini keşfetmektir. Ek olarak, çalışma AR’ın tedavi öncesi kullanımının kaygıyı azaltıp azaltamayacağını araştırmayı amaçlamaktadır. AR’nin kaygı üzerindeki etkisi Corah’s Dental Anxiety Scale (DAS) kullanılarak değerlendirilmiştir.

Bu randomize kontrol çalışması İstanbul Bahçeşehir’de özel bir klinikte gerçekleştirilmiştir. Çalışma süresi, Mart 2021’den Mayıs 2021’e kadar iki aydır. Çalışma tasarımı, AR’ye maruz kalma durumundaki pediatrik hastalar ile kontrol durumundakiler arasındaki kaygı düzeyini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Toplam 511 pediatrik hastalar ya kontrol grubuna ya da müdahale durumuna rasgele atanmıştır (yani, tedavi öncesi AR deneyimine karşı tedavi öncesi AR deneyimi olmaması). AR deneyimine katılan ve katılmayan hastalar arasındaki DAS puanlarını karşılaştırmak için demografik soruları ve DAS’ı içeren bir anket araştırması yapılmıştır. Veriler Ki-kare testi, Kruskal-Wallis testi ve Mann-Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir.

Kontrol grubu 134 kadın ve 118 erkekten, deney grubu ise 139 kadın ve 120 erkekten oluşmaktadır. Ortalama DAS puanları yaşa göre farklılık göstermiştir (p<0.001). 10-14 yaş grubunun DAS ortanca puanı 6-8 yaş grubuna göre daha düşük bulunmuştur. AR müdahalesi uygulanan grupta ortalama DAS puanı kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük elde edilmiştir (p<0,001). AR deneyimi olanlar için ortanca DAS puanı 6 iken, olmayanlar için 10’dur.

Bu çalışmada tedavi öncesi AR uygulamalarının çocuklarda diş kaygısını azaltmada etkili olduğu ortaya çıkmıştır. AR, pediatrik hastalar için kaygı giderici teknikler arasında yeterince kullanılmayan bir araç olarak umut vaat ediyor.

Makalemizin tam hali için linke tıklayınız ;

https://www.jcdr.net/articles/PDF/18204/60060_CE[Ra1]_F(IS)_PF1(HB_SHU_OM)_PF2(AN_IS)_PFA(KM)_PN(KM).pdf

 

Our doctor’s article has been published, we have confirmed that the AR technology we use to reduce the anxiety of our patients is effective. We have compiled the summary of our study for you.

The management of anxiety and fears in patients receiving medical treatment has always been a significant issue. Patients with dental anxiety are challenging to manage in dental offices, as they may require more time for treatment and are often dissatisfied with their dental care, especially among paediatric dental patients. Although Augmented Reality (AR) has not been widely used in dentistry, it is theoretically believed to have a role in alleviating dental anxiety among paediatric patients.

The aim of this study is to explore the level of dental anxiety among children aged 6-14 years, based on age, gender, and treatment status. Additionally, the study aims to investigate whether the preoperative use of AR can alleviate anxiety. The effect of AR on anxiety was evaluated using Corah’s Dental Anxiety Scale (DAS).

This randomised controlled study was conducted at a private clinic in Bahcesehir, Istanbul, Turkey. The study duration was two months, from March 2021 to May 2021. The study design aimed to compare the level of anxiety among paediatric patients in an AR exposure condition with those in a control condition. A total of 511 paediatric patients were randomly assigned to either the control group or the intervention condition (i.e., preoperative AR experience versus no preoperative AR experience). A questionnaire survey, including demographic questions and the DAS, was conducted to compare the DAS scores between patients who engaged in the AR experience and those who did not. The data were analysed using the Chi-square test, the Kruskal-Wallis test, and the Mann-Whitney U test.

The control group consisted of 134 females and 118 males, while the experimental group consisted of 139 females and 120 males. The mean DAS scores differed based on age (p<0.001). The median DAS score of the 10-14 years age group was lower than that of the 6-8 years age group. The mean DAS score was significantly lower in the group that received AR intervention compared to the control group (p<0.001). The median DAS score was 6 for those with AR experience, while it was 10 for those without it.

The preoperative use of AR applications was found to be effective in reducing dental anxiety among children in this study. AR shows promise as a tool that has not been sufficiently utilised among anxiety-relieving techniques for paediatric patients.

Click on the link for the full article;

https://www.jcdr.net/articles/PDF/18204/60060_CE[Ra1]_F(IS)_PF1(HB_SHU_OM)_PF2(AN_IS)_PFA(KM)_PN(KM).pdf