Profesyonel Sporcular Ağız Hijyenine Özen Göstermelerine Rağmen Neden Daha Çok Ağız Sağlığı Problemi Yaşarlar?



UCL’de yapılan bir araştırmaya göre, profesyonel sporcular, dişlerini çoğu insandan daha sık fırçalamalarına rağmen yüksek oranda ağız ve diş sağlığı problemleri yaşıyor. UCL Eastman Dental Institute araştırma ekibi, bisiklet, yüzme, ragbi, futbol, ​​kürek, hokey, yelken ve atletizm dahil 11 spor dalında 352 olimpik ve profesyonel sporcu ile ağız ve diş sağlıklarını ölçmeye yönelik bir çalışma yaptı. Araştırmacılar sporculara ağızlarını, dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmak için ne yaptıklarını sordu. Diş muayeneleri, sporcuların önemli miktarda ağız ve diş sağlığı problemine sahip olduklarını ortaya çıkardı ve neredeyse yarısının (%49.1) tedavi edilmemiş diş çürüklerine sahip olduğunu, büyük çoğunluğun erken diş eti iltihabı belirtileri gösterdiğini ve üçte birinden fazlasının (%32) ağız ve diş sağlığı problemlerinin antrenmanları ve performansları üzerinde olumsuz etki yarattığını gösterdi.

Oysa bu profesyonel sporcuların ağız ve dişlerini sağlıklı tutma çabaları genel toplum ortalamalarının çok üzerinde: % 94’ü günde en az iki kez dişlerini fırçaladığını ve % 44’ü düzenli olarak dişlerinin diş ipi uygulaması yaptığını ifade ediyor. Çalışma ayrıca genel popülasyona nazaran bu oranların oldukça yüksek olduğunu ortaya koydu. (%75 günde iki kez fırçalama oranı; %21 diş ipi uygulama oranı) Araştırmacılar, sporcuların dişlere zarar verdiği bilinen enerji içeceklerini (% 87), enerji barları (% 59) ve enerji jellerini (% 70) düzenli olarak kullanmalarının kötü ağız sağlığına sebep olduğu sonucuna vardılar.

UCL Eastman Diş Enstitüsü Ağız Sağlığı ve Performansı Merkezinden, Dr Julie Gallagher, “Araştırmamıza katılan sporcuların çoğunluğunun, günde iki kez dişlerini fırçaladıklarını, düzenli olarak diş hekimini ziyaret ettiklerini, sigara içmediklerini ve diyetlerinin oldukça sağlıklı olduğunu ve ağız sağlığı ile ilgili alışkanlıklarının zaten iyi olduğunu gördük.  Ancak antrenman ve müsabaka sırasında sık sık sporcu içecekleri, enerji jelleri ve çubukları kullanıyorlar; bu ürünlerdeki şeker miktarı ve asit oranı diş çürümesi ve erozyon riskini artırıyor dedi. Bu da diş muayeneleri sırasında gördüğümüz çürüme ve asit erozyonu problemlerini açıklıyor” dedi.

Çalışma verisi, Profesör Ian Needleman liderliğindeki Merkez tarafından Londra 2012 Olimpiyatları’ndan bu yana yürütülen araştırmaya dayanıyor. Önceki bulgular, profesyonel sporcuların yoğun antrenmanlar sırasında ağız kuruluğundan kaynaklanan yüksek ağız hastalıkları riski ile karşı karşıya kalabileceğini de ileri sürmüştü. Neyse ki, çalışmaya katılan sporcular bunun üstesinden gelmek için daha da iyi ağız hijyeni alışkanlıkları için çabalamayı istediklerini belirtti ve bir müdahale çalışması şimdiden pilot olarak yapıldı.

Dr. Gallagher şunları ekleyerek bitiriyor: Sporcular ağız sağlığını iyileştirmek için ağız çalkalama suları kullanmak, daha sık diş hekimi ziyaretleri ve sporcu içeceklerini azaltmak gibi davranış değişikliklerini dikkate almaya istekliler.

Siz de enerji içecekleri ve sporcu barları kullanıyorsanız bu ürünlerin ağız sağlığınız
üzerindeki etkilerini mutlaka dikkate almalısınız!

 

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ