Serbest Diş Eti Grefti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler



Serbest Diş Eti Grefti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Periodontal ameliyatın başarıya ulaşması ve ameliyat sonrasındaki sürecin sizi fazla rahatsız etmemesi için aşağıda belirtilenleri uygulayınız.

  • Ameliyat sonrası rahatsızlık hissi ve şişme olması normaldir. Bu nedenle anestezinin etkisi geçmeden önce hekiminizin belirttiği şekilde ağrı kesici almanız tavsiye edilir. Rahatsızlık hissini ve şişmeyi azaltmak için ameliyattan sonraki ilk gün 10’ar dakika arayla 10 dakika boyunca ağız dışından soğuk kompres (ince havluya sarılı buz torbası, eczanelerde satılan soğuk jel vb. ile) uygulanabilir.
  • Ameliyattan sonraki 24 saat içinde hafif bir kanama olması normaldir. Ancak kanama büyük kan pıhtıları şeklinde olmamalıdır. Kan miktarı az da olsa, bazen tükürük ile birleşerek çok kanamış görünümü verebilir. Dikkate değer bir kanama varsa, öncelikle steril gazlı bezi U şekline getirdikten sonra, baş ve işaret parmaklarınızla tutup ameliyat bölgesinin ön ve arka yüzeyine 20 dakika süre ile gazlı bezi yerinden oynatmadan hafif bir şekilde basınç uygulayınız. Eğer kanama 20 dakika sonunda durmazsa, lütfen hekiminizi arayınız. Kanamayı durdurmak için kesinlikle ağzınızı çalkalamayınız.
  • Yumuşak ve sulu yiyecekler içeren bir diyet uygulamanız yerinde olacaktır. Ameliyattan sonraki 24 saat içinde çok sıcak, çok soğuk ve baharatlı gıdalar almayınız, ameliyat bölgesinde çiğneme yapmayınız ve ağzınızı çalkalamayınız.
  • Ameliyat sonrası ilk 24 saat içerisinde kesinlikle sigara içmeyiniz. Sigara içmemek en idealidir, en azından azaltmaya çalışınız.
  • Ameliyat sonrası alkollü içkiler içilmemelidir. Ameliyat bölgesinde kanamaya sebep olabilir ve ilaçlarla zararlı etkileşime girebilir.
  • Her yemekten sonra hekiminizin önerdiği gargarayı yapınız. Bu işlem iyileştirmeyi hızlandırır.
  • İlk 24 saat içinde fazla hareketten kaçınınız. Sıcak havalarda güneşte oturmayınız.
  • Hekimizin ağzınıza taktığı plağı 2 gün boyunca çıkartmayınız. İki gün sonra yemeklerden sonra hekiminizin size gösterdiği şekilde plağı çıkarınız. Plağı su ile temizleyiniz, ameliyat ve greft alınan bölgeler dışındaki bölgeleri fırçalayınız ve gargara yapıp plağı tekrar takınız.
  • Bazen ameliyat tipine göre yarayı kapatmak ve rahatsızlığı mümkün olduğunca azaltmak için periodontal pat denilen baskı maddeleri kullanılır. Pat yara bölgesinde yedi günden fazla kalmamalıdır. Patın ufak parçalarının kopması normaldir ve bu durum kanamaya sebep olabilir. Eğer büyük bir parça 2 veya 3 gün içinde düşerse hekiminize başvurunuz, 4-5 gün sonra düşerse patı yenilemek gerekmez. Patın parçalanmasından sonra ağrı hissederseniz lütfen hekiminize müracaat ediniz.
  • Açıkta kalan diş kökleri sıcağa, soğuğa, diş fırçalamaya veya bazı gıdalara karşı hassas olabilir. Bu hassasiyet dişlerinizi temiz tutup diş ipi kullandığınız sürece yavaş yavaş azalacaktır. Eğer hassasiyet uzun süre devam ederse hekiminize müracaat ediniz.
  • Pat çıkarıldıktan hemen sonra yumuşak bir fırça kullanınız. Bu yeni oluşan hassas dokunun iyileşmesini hızlandırır. Ameliyat bölgesindeki dişler etrafında yemek artıkları kalması yeni doku oluşumunu geciktirir veya oluşan dokuya zarar verir. Eğer yeterli temizliği başaramıyorsanız, ağzınızı iyice çalkalayınız.

 

Sağlıklı Günler…