Yaz aylarında ağız ve diş yaralanmalarına daha sık rastlıyoruz. Havuz gibi kaygan, ıslak zemin kullanımı arttığı için özellikle yaz sporları ile ilgilenen çocuklarda daha da sık karşılaşıyoruz.
Düşme, çarpma veya çarpışma sonucunda dişler, dudaklar ve çeneyi içine alan yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Travma geçiren çocuk oldukça korkmuş ve tedirgin bir durumdadır. Ebeveynlerin de tedirgin olmaları çocuğa yansıyacak ve çocukların daha çok korkmalarına ve tedirgin olmalarına neden olacaktır. Ebeveynlerden zor da olsa sakin kalmalarını rica ediyoruz.
Dişler kırılmış, sallanıyor veya tamamen yerinden çıkmış (avülse) olabilir. Öncelikle her durumda en kısa zamanda diş hekimi ile iletişime geçmelisiniz.
Dişlerde sallantı varsa sallanan dişlere travma gelmemesine özen göstererek kısa sürede diş hekiminize ulaşın.
Dişlerde kırık varsa, kırık parçayı bulursanız akan suyun altında yıkayıp su veya sütün içinde muhafaza ederek en kısa zamanda diş hekimine ulaşın. Kırık parça diş hekimiz tarafından yapıştırılacaktır.
Dişler tamamen yerinden çıktıysa, kök kısmına dokunmadan tutun ağız içine düştüyse hemen yerine koyup mendil, peçete vs ısırttırarak en kısa zamanda diş hekiminize gidin. Dişler yerinden çıkıp ağız dışına düştüyse yine kök kısmına dokunmadan akan suyun altında yıkayın yerine yerleştirebilirsiniz veya sütün içinde (veya su veya çocuk sakin ise yanak içinde tükürükle etmesini sağlayarak) en kısa sürede diş hekiminize ulaşın.
Diş yaralanmalarına en önemli şey ZAMAN dır. Yaralanma sonrasında tedavide başarı zamana bağlı diyebiliriz. Özellikle dişin tamamen yerinden çıktığı durumlarda 2 saat içinde dişi yerine koymuş olmayı isteriz. Burda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu yerinden çıkan dişin daimi yada süt dişi olması. Sadece daimi dişleri yerine yerleştiriyoruz. Süt dişleri alttaki daimi dişlerin germine zarar verebileceğinden yerine yerleştirilmemeli.
Çocuklarımızın neşeyle dolu dolu geçen bol gezmeli bol eğlenceli sağlıklı bir yaz sezonu geçirmelerini diliyoruz.
Sevgiler
Msc. Dt. Pınar Yayım