Ortodonti


Bahçeşehir Ortodonti’de hastalarımız bir numaralı önceliğimizdir. Hastalarımızın bilgi sahibi olmasının önemine inanıyor, kafalarındaki hiçbir sorunun cevapsız kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden ortodontik tedavi hakkında sıkça sorulan bazı soruları cevapladık.

Ortodontistler ne yapar?

Ortodontistler, dişlerin konumu, hizalanması veya aralıkları ile yüz ve çenedeki düzensizliklerle ilgili sorunları teşhis ve tedavi eden diş uzmanlarıdır. Bu sorunları düzeltmek için braketler ve diğer oral gereçler dâhil bir dizi özel tedavi kullanıyoruz.

Neden (kendime veya sevdiklerime) ortodontik tedavi yaptırmalıyım?

Bunun için iki iyi sebep var: estetik ve işlev. Çekici bir gülümsemeye sahip olmak yalnızca insanların sizi görme biçimini değiştirmez, aynı zamanda özgüveninizi de geliştirir. Ortodontik tedavi ayrıca dişlerinizin temiz kalmasını kolaylaştırarak genel diş sağlığınızı iyileştirir. Yanlış hizalanmış dişlere uygun şekilde bakım yapmak çok zor olduğu için, bu durumda çürüklerden ve plak birikiminden korunmak genellikle zordur. Boşluklar veya dar alanlarda sıkışan gıda parçaları, bakterilerin beslenmesini ve dişlerinizde barınmasını kolaylaştırır.

Ortodontik tedavi ne zaman başlamalı?

Ortodontik tedaviye başlamak için hiçbir zaman çok yaşlı sayılmazsınız fakat daha erken yaşta başlarsanız, problemlerinizi tedavi etmek daha kolay olabilir. Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyan bir çocuğun 7 yaş civarında ilk diş hekimi ziyaretini yapmasını tavsiye ediyoruz.

Ortodontik tedavi daha çok çocuklar için midir?

Hayır, ortodontik vakaların yaklaşık % 25’i yetişkindir. Eğer daha önce ortodontik tedavi gördüyseniz veya gülüş problemleriniz yetişkinlikte ortaya çıkmışsa, görünmez Invisalign hizalayıcıları veya açık porselen diş telleri gibi seçeneklerle daha iyi bir gülüşe sahip olma imkânınız vardır.

            

Potansiyel bir kapanış veya ısırma problemini nasıl anlayabilirim?

Düzensiz, üstü üste veya konum dışı çıkan dişler tedavinin gerekli olduğunun açık bir göstergesidir. Daha az belirgin olan işaretler ise ağızdan nefes almak, sık sık yanak veya damaktan ısırmak, konuşma güçlüğü ve 3-4 yaşlarından sonra devam eden başparmak emmedir. Ağız kapandığında dişlerin uyumlu şekilde kapanmaması veya çene hareket ettikçe kayması veya ses çıkması da ortodontik bir soruna işaret edebilir.

Diş teli takılırken canım acır mı?

Diş tellerinin takılması tamamen ağrısız ve acısız bir işlemdir. Teller dişlerinize yerleştirildikten sonra, birkaç gün sonra azalarak kaybolacak küçük ağrılar yaşayabilirsiniz. Bu durumda doktorunuzun size önereceği hafif ağrı kesicileri kullanabilirsiniz ancak çoğu zaman buna ihtiyaç duyulmamaktadır.

Ortodontik tedavi dişlerimde beyaz işler bırakır mı?

Ortodontik tedavi sonrası bazı kişilerde oluşan beyaz izler, sanıldığının aksine braketlerden kaynaklanmaz. Hatta bu beyaz lekeler ortodontik tedavi olmayan kişilerde de görülebilir. Yetersiz ağız hijyeni sonucu oluşan bu izler çürük başlangıcına işaret eder. Bu izlerin esas sebebi, yetersiz fırçalama ve sık sık abur cubur ve şekerli besin tüketimidir. Çürüklerden kaçınmak için edinilen sağlıklı alışkanlıkları sürdürmek bu izleri önlemek için yeterlidir.

Ortodontik tedaviniz bittiğinde tertemiz bir gülüşe sahip olmak için dört basit adımı izlemeniz yeterli:

1. Ortodonti uzmanınızın önerdiği sayıda dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Tedavi sırasında günde iki kereden daha fazla diş fırçalamanız önerilebilir. Özellikle sık sık şekerli yiyecek atıştırma alışkanlığınız varsa.

2. Günde en az bir kez diş ipi kullanın.

3. Asitli yiyecek ve (gazoz, kola, enerji içecekleri, soğuk şekerli çay gibi) içeceklerden uzak durun.

4. Diş hekimi randevularınızı aksatmayın.

 

Tedavim ne kadar sürecek?

Tedavi süreci ve süresi her kişi için farklıdır, ancak genellikle tedavinin aktif aşaması (yani, diş teli veya başka aletlerin takıldığı dönem) 6-30 ay sürebilir. Daha sonrasında, gülümsemenizin sabit kalmasını sağlayacak dışardan görünmeyen veya gece kullanılan tutuculardan faydalanılır.

Randevu için ne sıklıkla geleceğim?

Bu, ne yapıldığına ve dişlerinizin durumunun ne sıklıkta izlenmesi gerektiğine bağlıdır. Aktif tedavi sırasında genellikle 3 ila 10 haftada bir kliniğimize gelirsiniz.

Dişlerimi çektirmem gerekecek mi?

Dişleriniz şiddetli bir şekilde çapraşıksa (ağzınız tüm dişleri düzgün bir şekilde yerleştirmek için çok küçükse) veya diş eti çizgisinin altında diğer dişler tarafından sıkıştırılan dişler mevcutsa diş çekimi gerekli olabilir. Genç hastalar söz konusu olduğunda erken tedavi gereksiz diş çekimlerinin önüne geçmek için önemlidir.

Yediklerime dikkat etmek zorunda mıyım?

Evet, diş telinize zarar verebilecek veya sıkışabilecek yiyecek türlerinden bir süreliğine vazgeçmelisiniz. Bunlardan bazıları sert çiğ sebzeler, sert şekerlemeler, karamel ve buz küpleridir. Kaçınılması gereken yiyeceklerin bir listesini size vereceğiz.

Spor yapabilecek miyim? / Enstrümanımı çalabilecek miyim?

Tek kelimeyle, evet. Tabi ki, braketleriniz olsun veya olmasın, spor yaparken bir diş koruyucu takmanızı öneriyoruz. Müzisyenler ise enstrümanlarını tıpkı eskisi gibi çalabilirler ancak diş telleri takıldıktan sonra kısa bir uyum süresine ihtiyaç duyabilirler.

Ortodontik tedavi görürken düzenli diş hekimi kontrolüne ihtiyacım var mı?

Elbette. Aslında bu, hiç olmadığı kadar önemli! Diş tellerini takarken dişleri plaktan (ve potansiyel olarak çürümeden) uzak tutmak zor olabilir. Diş hekiminiz sık sık yapılan temizlik ve muayeneler ile bu problemleri önlemenize yardımcı olabilir.

Diş tellerim çıktığında tedavim sona mı erer?

Çoğunlukla hayır. Eğer tellerinizi çıkardıktan sonra bir pekiştirme apareylerinizi takmazsanız, dişleriniz hızlı bir şekilde mevcut pozisyonundan kayabilir ve ardından tedavinize harcadığınız tüm çaba kaybedilir! Pekiştirme tedavisi güzel gülümsemenizi ömür boyu korumanıza yardımcı olur.

Ortodontik tedavi çok mu pahalı?

Ortodontik tedavi, sağlığınız ve güzelliğinize uzun vadeli bir yatırımdır. Ancak ortodonti maliyetlerinin, diğer tüketici fiyatları kadar hızlı artmadığını belirtmek gerekiyor. Sorunlu dişlerle yaşamanın gerçek maliyetine karşı ortodontik tedavi gerçekten akıllıca bir yatırım olabilir.

Ortodontik tedavi tamamen kişiye özel olduğu için tedavi ücretleri de hastanın beklenti ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir.

Kliniğimize ziyaretinizde, dişlerinizin ve çenenizin röntgenleri de dahil olmak üzere ısırıklarınızın incelenmesi, maloklüzyonunuzun türünün ve kapsamının veya ısırmanızla ilgili gelecekteki olası sorunların belirlenmesi için sizi muayene ediyoruz. Daha sonra, Dr. Gilman Yücel beklentileriniz, yaşam tarzınız ve maloklüzyonun ciddiyetine göre sizin için doğru tedavi planını önerebilir.

Çocuk hastalarımıza yapılacak kısa bir ilk muayene ile mevcut durumda veya gelecekte ortodontik tedavinin gerekli olup olmadığını gözlemleyebilir ve çocuğunuzun büyümesini ve diş gelişimini izlemek için ideal programı belirleyebiliriz.

Ortodonti Uzmanı Dr.Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ

Tedavi Hakkında Bilgi Alın