Ortognatik Cerrahi


Ortognatik Cerrahi Nedir ?

Ortognatik (Çene) Cerrahisi, alt, üst veya her iki çenenin yüze göre olması gereken konuma cerrahi olarak getirildiği ameliyatların genel adıdır. Yüz kemiklerini ve çene kemiklerini etkileyen bozukluklar, çoğunlukla dişlerin pozisyonunda da düzensizliklere yol açmaktadırlar. Bu tip bozuklukların tedavisinde, ortodontistler ve ağız, diş ve çene cerrahları birlikte çalışmaktadırlar. Diş pozisyonlarında olan bozukluklar tel tedavileri ile olması gerektiği pozisyona getirilirken, özellikle çenelerin yapısında veya konumunda bulunan bozuklukların düzeltilebilmesi genellikle cerrahi olarak mümkün olmaktadır.

Alt ya da üst çenenin ileride ya da geride olması, alt ya da üst çenenin yüzün orta hattına göre sağda ya da solda konumlanması yani asimetrik olması, uzun yüze sahip ya da dişeti gülümsemesi olması, üst çenenin dar olması gibi bozukluklar hem estetik hem de fonksiyonel açıdan problemlere yol açabilmektedir.

Bu ameliyatlarda genellikle tüm kesiler ağız içerisinden olmaktadır. Gerektiği durumlarda ağız dışından küçük kesiler yapılabilmektedir ve bu kesiler genellikle iz bırakmadan iyileşmektedir. Operasyon sırasında kemik kesilerini takiben alt, üst ya da her iki çene ideal konumuna getirilir ve titanyum plak ve vidalar yardımı ile sabitlenir. Çok şiddetli bozukluklara sahip hastalarda ilave kemik gerekli olabilmektedir. Bu tip durumlarda genellikle kalçadan alınan kemik kullanılmaktadır.

Planlama

Bahçeşehir Ortodonti’de, diş ve çene bozukluklarına sahip hastalarımıza “Yüz Öncelikli” tedavi protokolümüzü uyguluyoruz. Hastalarımızdan aldığımız fotoğraflar, klinik muayene formu, röntgen filmleri, 3 boyutlu bilgisayarlı tomografi, ağız içi model taramaları ile elde ettiğimiz verileri, dünyanın en gelişmiş cerrahi simulasyon programı olan “Dolphin 3D Surgery” ile analiz edip hastlarımızın yüzüne en uygun cerrahi planı ortognatik cerrahi alanında uzmanlaşmış çene cerrahisi ekibimiz ile uyguluyoruz.

Sonrasında Beklenenler

Ameliyat sonrasındaki dönemde hastane yatışı gerçekleşmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar ilaçlarla kolayca kontrol altına alınmaktadır. Ameliyat sonrasındaki birkaç gün hasta posasız sıvı besinlerle beslenmelidir. Sonraki süreçte diyetiniz doktorunuz tarafından düzeltilmektedir. Yönlendirme amaçlı lastik kullanabilir ancak bu lastikler genellikle ağız açılmasına engel olmayacak lastikler olmaktadır.

Masabaşı işe sahip olan hastlar genellikle 1 hafta sonra işlerine geri dönebilmektedirler. Fiziksel olarak aktif çalışan hastalar genellikle 2 – 3 hafta sonra işbaşı yapmaktadırlar.

Tel Takılmalı mı ?

Yüz ve çene kemiklerini etkileyen bozukluklar, diş pozisyonlarında da bozukluklara neden olduğu için genellikle tel tedavisi ortognatik cerrahi öncesinde ve sonrasında gerekli olmaktadır.

Sadece Cerrahi ya da Önce Cerrahi tedavisi mümkün mü ?

Kliniğimizde alınan fotoğraflar, klinik muayene formu, röntgen filmleri, 3 boyutlu bilgisayarlı tomografi, ağız içi model taramaları simülasyon programına aktarıldıktan sonra simülasyon yapılır. Eğer uygun şartlar sağlanırsa önce cerrahi ardından tel tedavisi mümkün olabilmektedir.

Eğer dişlerinizin pozisyonu ideal konumundaysa, sadece cerrahi yaklaşımla çene kemiklerinin ideal konumuna getirilmesi de mümkün olabilmektedir.

Ancak iki tedavi protokolüne de karar vermek için mutlaka tüm kayıtların alınıp ortognatik cerrahi alanında uzmanlaşmış ortodontist ve ağız, diş ve çene cerrahı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Dr. Dt. Sümer MÜNEVVEROĞLU

Ağız Diş Çene Cerrahisi

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ

Tedavi Hakkında Bilgi Alın