Ortodontik Tedavi Neden Önemlidir?



Çocuğunuzun hayatının bir döneminde ortodontik tedaviye ihtiyaç duyabileceğini düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Ortodontik tedavi, genel ağız sağlığının çok önemli bir parçasıdır.

Ortodontik tedavinin amacı nedir?
Ortodontik tedaviyle sağlıklı ve etkin bir “kapanış” yaratmayı hedefleriz. Bunun için hem dişlerin hem de çenenin düzgün hizalanması gerekir. Dişler ve çene ancak doğru hizalandığında işlevlerini doğru şekilde yerine getirebilirler. Bu da ağız sağlığı ve genel sağlık için çok önemli katkılar sağlar. Güzel, çekici bir gülümseme bizim için tedaviyle birlikte gelen bir “bonus”tur.

Ortodontik tedavi çocuğuma ne gibi faydalar sağlar?
Ortodontik tedavi çocuğunuzun doğru şekilde ısırmasına ve çiğnemesine olanak verir, ayrıca anlaşılır ve açık şekilde konuşabilmesine katkı sağlar. Dişler doğru çalıştığında daha güzel görünürler. Çekici bir gülümseme ortodontik tedavinin duygusal ve sosyal faydaları bulunan güzel bir yan etkisidir. Tedavi sonucunda dişlerin yanı sıra dudaklar ve genel olarak yüz hatları da uyumlu hale geleceğinden özgüven ve özsaygıda artış görülür. Hepsinden önemlisi düzgün dişler, çürümeye, dişeti sorunları oluşturmaya ve yaralanmaya daha az meyillidir.

Ortodontik tedavi yalnızca kozmetik amaçla mı yapılır?
Hayır! Ortodontik tedavinin sanılandan çok daha fazla faydası bulunur. Daha güzel bir gülümseme en çok ve en çabuk fark edilen sonuçtur. Ancak dişlerin ve çenenin doğru şekilde hizalanması aslında işlevlerinin (ısırma, çiğneme ve konuşmanın) iyileştirilmesi anlamına gelir. Sanılanın aksine ortodontik tedavinin esas faydası estetik görüntü sağlamak değil ağız sağlığı ve genel sağlığın iyileştirilmesidir.

Çocuğumun ortodontik sorunlarının sebebi ne olabilir?
Ortodontik sorunların çoğu genetik kaynaklıdır. Bunun dışında, parmak emme, ağızdan nefes alma, ağız hijyenine özen gösterilmemesi, kötü beslenme, süt dişlerinin erken kaybı, yaralanma gibi durumlar da ortodontik tedavi ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Genetik faktörlerin farklı sebeplerle birleştiği durumlar da vardır. Ortodontistiniz problemin kaynağı ve derecesi ne olursa olsun dişlerinizi tedavi edebilecek eğitim, bilgi ve tecrübeye sahiptir.

Çocuğum büyüdükçe dişleri düzelmez mi?
Ne yazık ki bu mümkün değil. Ön daimi dişler için ağzımızda bulunan alan büyüme sürecinde genişlemez. 12 yaş civarında azı dişleri çıktıktan sonra ön dişler için sahip olunan alan daha da azalacaktır.
Tedavi edilmeyen ortodontik sorunlar yaş ilerledikçe daha kötü hale gelip daha uzun ve zorlu tedavi süreçleri gerektirecektir. Gecikmiş tedavi ayrıca, diş çürüklerine, dişeti sorunlarına, ön dişlerde kırılmalara ve diş kemiği kaybına yol açabilir.

Ortodontik tedavi için doğru yaş kaçtır?
Ortodontik tedavi için “doğru” bir yaş olduğunu söylemek doğru olmaz. İdeal olan her çocuğun en geç yedi yaşında bir ortodontiste muayene olmasıdır. Ancak tedaviye başlamak için doğru tek bir yaş bulunmaz. Tedavinin zamanlaması her hasta için farklı şekilde düzenlenir. Bazı kişilerde dişlerin hizalanması yeterli olurken başka vakalarda çenenin hizalanması veya emme alışkanlıklarının bozduğu kemik yapısının düzeltilmesi gerekebilir. Çocuğunuzun tedaviye başlaması için ideal zamanı ortodontistiniz belirleyecektir.

Yedi yaş tel takmak için çok erken değil mi?
Yedi yaş civarında çocukların ağzında hem süt dişleri hem de bazı daimi dişler bulunur. Bu yaşlarda gerçekleştirilen muayene ortodontistinize çene ve dişlerin gelişim eğilimi hakkında önemli bilgiler verecektir. Ortodontik muayene çocuğunuza hemen tel takılacağı anlamına gelmez. Ortodontik sorunların yalnızca küçük bir bölümü yedi yaşında tedaviye başlanmasını gerektirir. Ayrıca, her ortodontik tedavi diş teli takılacağı anlamına gelmez. Bu yaşta yapılan muayenenin amacı tedaviye ihtiyaç olup olmadığını ve tedaviye başlamak için ideal zamanı belirleyebilmektir.

Çocuğum yedi yaşından büyükse ortodontik muayene / tedavi için geç kaldığımız anlamına mı gelir?
Hayır, ortodontik tedavi her yaşta gerçekleştirilebilir, hatta bir çok durumda tedaviye başlamak için 9 ila 16 yaşına kadar beklemek gerekebilir.

Ortodontiste başvurmak için çocuğumun daimi dişlerinin tamamlanmasını beklemeli miyim?
Hayır. Ortodontik tedavi için daimi dişlerin veya çene gelişiminin tamamlanmasını beklemek bazı problemlerin çözümünü çok daha zor hale getirebilir. Çene ve kemik büyümesi devam ederken tedaviyi gerçekleştirmek daha faydalı ve kolay olacaktır.

Kimler ortodontik tedavi yapabilir?
Ortodontistiniz diş hekimliği fakültesi mezunudur. Ortodontik tedavi alanında uzmanlaşmak isteyen hekimler diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra 4 yıl süren teorik ve pratik dersleri tamamlarlar. Çocuğunuzun güzel ve sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için ortodontik tedavi görmesi gerektiğini düşünüyorsanız mutlaka ortodonti alanında uzmanlaşmış bir diş hekimine başvurmalısınız.

Ayrıca bir diğer yazımızda bahsettiğimiz ortodontik tedavi hakkında 7 efsane bilgiyi de mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Ortodonti Uzmanı Dr.Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ